Skip to content

Column 403

October 15, 2011

VASTSTELLING VAN DE WEEK

De blikvanger tijdens de Gouden Schoen-uitreiking was – als je even de jurk van Goedele, de tatoeage van Hedvika, het kapsel van Robin Janssens, de retro van de Ninovieter Wesley Sonck, de tanden van Lukaku en de humor van Pol Van Den Driessche niet meerekent – natuurlijk Eric Gerets.

Waar Eric Gerets verschijnt waaiert de wereld open en trekt het volk zich nederig buigend ijlings achterwaarts terug, teneinde Eric Gerets de ruimte te geven die Eric Gerets toekomt. Niet dat hij erom vraagt – wie om ruimte vraagt is een bedelaar, wie ze eist een psychopaat –, integendeel zelfs: hij kan er niks aan doen. Hij heeft charisma.

Het is niet alleen die kop, die krachtige kaaklijn, die nobele neus, die karbonkelende blik, die monkelende lach, die brom in de stem. Het is niet alleen die vierkante kas, die rechte rug, die wonderwerparmen, die woeste baard, die vlijmscherpe tackle, die ijzeren wil. Het is niet alleen dat palmares, die sigaren, dat salaris, die sjeiks. Ach nee – als het dàt maar was!

Het moet vermoeiend zijn, charisma hebben. Je kunt nergens je kop tonen of er trekt een zindering van verwachting door het pand. De enen staren je zo onopvallend mogelijk aan, tong uit de kwijlende bek, stilzwijgend hunkerend naar zalving. De anderen negeren je zo opvallend mogelijk, hardop geestig, hengelend naar een glimlachje van herkenning When Two Great Minds Meet. Terwijl jij gewoon een biertje kwam drinken en een beetje naar de lekkere wijven kijken. Daar gaat je avond.

Nee, u en ik, wij mogen blij zijn dat we geen charisma hebben. Het maakt het leven zoveel aangenamer. Stel u voor dat alle lezers van deze bescheiden prachtcolumn charisma zouden hebben: dat zouden nogal eens taferelen zijn, op zondagochtend bij de bakker. Zo’n klein knapperig zondags bakkerijtje, tjokvol mensen met charisma, dat vraagt om moeilijkheden. Wie moet die arme bakkerin in hemelsnaam éérst bedienen? 

Theoretici beweren dat in een klein knapperig zondags bakkerijtje tjokvol mensen met charisma niemand charisma heeft. Behalve misschien de arme bakkerin.

Jaja, dat zal wel – tot Eric Gerets theoretisch binnenkomt.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik was eigenlijk vergeten dat Tunesië bestaat.

Zo gaat dat. Eerst moeten arme drommels zichzelf in brand steken eer je beseft: verhip, inderdaad, daar tussen die lamme lappen Algerije en Libië in ligt iets.

Mensen die voor hun plezier zweten hebben me wel ooit op het bestaan van Djerba gewezen – het is er warm, geloof ik – en mensen die voor hun plezier Latijn onderwijzen hebben me wel ooit ondervraagd over Carthago en Hannibal en olifanten en een nest Scipio’s, maar dat was alleen maar om me te pesten. Voor de rest is Tunesië één blinde vlek, waarvan je per definitie niet eens weet dat het een blinde vlek ís. 

Dat komt ervan, als Eric Gerets daar geen bondscoach is.

 

BETOGING VAN DE WEEK

Die van morgen zondag, tegen de politieke impasse. 

Als ik het allemaal een beetje gevolgd heb, loopt het daar straks in Brussel vol met mannen met baarden. Mannen die zich niet scheren tot er een regering is en van hun vrouw naar de betoging mochten. Kenners noemen zoiets een signaal.

Ik noem zoiets knoeiwerk. 

Mannen, ik zal het ronduit zeggen: zo’n baard van enkele dagen, dat is écht niks – alleen Eric Gerets komt daarmee weg. U en ik, wij zijn vogelschrikken. Op ons komen hoonlachend kraaien en eksters schijten. Bovendien, mannen, jeukt zo’n ding verschrikkelijk – en dan mogen we nog van geluk spreken dat het geen hoogzomer is en we geen peentjes zweten. Nee mannen, weten jullie wat in deze winterse tijden een écht signaal zou zijn? Kaalkoppen. Gewoon, hop, de tondeuse erin en daarna met het kappersscheermes erover tot het boeltje blinkt als babybillen – hier met die lotion!

En dan zouden we daar wandelen, mannen, met onze kaalkoppen, glimmend van ongenoegen. En het wandelen zou stappen worden en het stappen marcheren en krachtig zouden onze stemmen klinken, krachtig eendrachtig, steeds luider en luider, tot de galm ervan de wanden van het stemhok aan spaanders slaat.

Eric Gerets for president!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: