Skip to content

Column 414

October 15, 2011

CITAAT VAN DE WEEK

“Aan iemand van bijna vijftig jaar kan je toch niet vragen om op een normale manier te gaan werken?”

Aldus sprak vorige zondag in het al bij al niet echt befaamde tv-programma ‘De Zevende Dag’ François-Xavier Gustave Marie Joseph Corneille Hubert ridder de Donnea de Hamoir, die ik hierna tot vrijwel ieders gemak ‘ridder François’ zal noemen. (Sorry, François-Xavier Gustave Marie Joseph Corneille Hubert ridder de Donnea de Hamoir.)

Ridder François is een hooggeëerd, zeer meertalig man met vele verdiensten voor de natie en een berg decoraties die zelfs Eduard Louis Joseph baron Merckx in zijn beste tijd niet zomaar was opgefietst – en dan moet u nog rekenen dat baron hoger is dan ridder. Kortom, als ridder François iets zegt, verdient dat onze oprechte belangstelling. Al was het maar omdat we ooit wel al naar maller volk hebben geluisterd.

Teneinde mij over deze heikele kwestie een mening te kunnen vormen heb ik deze week – meer dan eens en bijwijlen met gevaar voor eigen geestelijk welzijn – geprobeerd mij voor te stellen wat dat moet zijn, op een àbnormale manier werken. U en ik, wij kennen slechts de normale manier: wij ontwaken, reppen ons werkwaarts, werken, reppen ons huiswaarts en gaan slapen. In ruil voor dit gedrag ontvangen wij een geldelijke beloning. Dat is ons zo aangeleerd en wij kunnen daarmee leven. Laurent Benoît Baudouin Marie, daarentegen, die hoort het in Keulen donderen. Hij ontwaakt, rept zich ergens heen of niet, doet iets of niet, rept zich ergens heen of niet en valt in slaap of niet. In ruil voor dit gedrag ontvangt hij een geldelijke beloning. Het doét er niet toe, wat hij doet of niet doet. Hij is een Iets.

En iedereen om je heen is een Iemand.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Ik zal doodongelukkig worden.

Tot die conclusie kwam ik nadat ik woensdag in deze krant een artikel had gelezen onder de wervende titel ‘Design maakt doodongelukkig’, waarin de polyvalente kinderpsychiater Peter Adriaenssens net niet larmoyant een lans brak voor minder minder. 

U moet rekenen: binnen afzienbare tijd komt hier in huis een nieuwe eettafel te staan. Een strakke. Strakker dan de jeans om de billen van Veronique De Cock. Strakker dan het haar van Xavier Malisse. Ja, strakker zelfs dan Pieter De Crem tijdens de Brabançonne. 

Maar ik val nog liever dood dan dat hij niet bij de stoelen past.

 

SONGTEKST VAN DE WEEK

Erbarme dich, 

Mein Gott,

Um meiner Zähren willen.

Schaue hier,

Herz und Auge weint vor dir

Bitterlich.

 

Of toch iets van die strekking. Kort gezegd komt het erop neer dat er aan het opperwezen wordt gevraagd om medelijden te hebben met de tranen van degene die hem dit vers toezingt en voorts ook te willen aanschouwen hoe het hart en de ogen van de zanger bitter  om het opperwezen wenen – die Duitsers maken het altijd zo nodeloos ingewikkeld, met hun lange zinnen. 

Dit vers is geschreven door – wacht, ik zoek het even op – ene Picander, pseudoniem voor Christian Friedrich Henrici, een rijmelaar die we meteen kunnen vergeten want het gaat ons om de muziek erbij. En die is, u voelt mij al komen, inderdaad, van Johann Sebastian Bach, glorieuze triomfator in de Klara Top Honderd, alwaar hij de eerste drie plaatsen bezet – eenmaal Suite voor Cello, bàm!, en tweemaal Mattheuspassie, bàmbàm!! – en voorts ook op plaatsen 10, 11, 25, 27, 29, 35, 47, 49, 76, 78 en 90 de concurrentie een wohltemperiert poepje laat ruiken. 

Het is dan ook met van ontroering trillende stem dat ik hier aan alle leden kan zeggen: bedankt! Bedankt, mannen en vrouwen! Bedankt voor een geweldige campagne! Bedankt voor de niet aflatende steun! Bedankt om zo massaal te stemmen! Lang leve JohannMatters!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: