Skip to content

Column 415

October 15, 2011

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Een siddering trekt door het land, van Istanbul tot Yüksekova en terug.

U moet rekenen: ze waren er al helemaal niet gerust op, die Ottomanen. Ze hadden Onze Jongens zien spelen tegen Oostenrijk en Azerbeidzjan en het was ze wit om de neus geworden – wat ze tevergeefs probeerden te verbergen met hun snorren. Oei, zeiden ze in het Ottomaans. Waarna ze als gekken begonnen te trainen. Je wist maar nooit dat het hielp. Doch toen viel deze week de bom: Supergeorges had zijn contract verlengd! Moedeloos zegen ze neer op het oefenveld. Nu zijn we het küçük bayagi tavsan, zeiden ze. (In het Nederlands: ‘Nu zijn we het haasje’.)

Ze hebben natuurlijk gelijk. Zij zitten opgescheept met Guus Hiddink – een kerel die ze voor belachelijk veel geld hebben ingehuurd omdat hij ooit een snor heeft gehad –, wij hebben Supergeorges. Zij hebben het verleden, wij hebben de toekomst. Zij hebben de twijfel, wij hebben het vertrouwen. Supergeorges vertrouwt zijn spelers, zijn spelers vertrouwen hem. Vraag aan Axel Witsel of hij voor de bondscoach over hete kolen zou lopen en hij zal antwoorden: ‘Over hete kolen lopen? Voor hem éét ik ze!’ 

België-Turkije is uitverkocht. Meer dan veertigduizend Belgen komen straks kijken. Niet naar Witsel die hete kolen vreet, nee. Naar Supergeorges en z’n sjaaltje. 

Zo gaat dat nu eenmaal, in een land waar de leiders falen.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Telkenjare overvalt mij een onbestemde, bijna vrolijke weemoed.

Doorgaans is mijn weemoed eerder aan de neerslachtige kant (dan zitten wij gezellig samen mistroostig in een donker hoekje ouder te worden), maar als de Japanse kerselaar in bloei staat word ik ondanks mijzelve bijna een beetje blij, alsof gemis genot verschaft.

Ik heb mij dienaangaande wel eens afgevraagd of ik in een vorig leven misschien een Japanner ben geweest, doch dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Enerzijds omdat je volgens mij dood bent tot je geboren wordt, anderzijds omdat ik dat voormalig Japannerschap dan ook op andere momenten zou moeten ervaren. Bijvoorbeeld als ik een Toyota zie rijden. En dat is niet het geval. Als ik een Toyota zie rijden, denk ik hooguit: ja, dat was toch een straf bakje, die Toyota Corolla waarmee ik twintig jaar geleden gul fijn stof verspreidde en waarvan ik na driehonderddertigduizend kilometer op een zonnige zomerdag afscheid heb genomen in een uithoek van dit vlakke land, waarna ik monter wegreed in een vervaarlijk blauwe Rover met een open dak dat je zowaar met een schakelaar bediende: zoemmmmm, open, zoemmmmm, dicht. King of the road!

Nee, een Japanner ben ik nooit geweest. Dat weet ik wel bijna zeker. Doch die onbestemde, bijna vrolijke weemoed, die is er wel. Dan rijd ik door zo’n laantje waar alleen maar Japanse kerselaars staan, vurig in bloei, in sierlijke waaiers van roze, als bekoorlijke danseressen op de hemel – en dan overvalt mij een gemis. En ik glimlach even, want ik herken dat gemis: het is het gemis dat je nù al voelt om het eerste bloesemblaadje dat straks naar beneden dwarrelt. Kleine droevigheid, vertrouwde gezel. En vreemde troost in het genot van het besef.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van Esther Lambrechts, de befaamde imitator van Chris Van den Durpel.

Op zulke momenten besef ik weer eens dat ik nog helemaal niet oud ben – La Esterella ken ik alleen van later, de Beatles kende ik van nu; het nu van toen ik louter rubber was en springerig stilzat en gulzig uit mijn neus vrat. 

Dat is wat liedjes doen. Ze maken je jong. Ze maken je wijs dat je vier bent, of acht, of zestien of – wacht, ze maken je ook oud: dat je kraakt en sleept, mompelt en weent, weerloos onthoudt, weerloos vergeet. Tot je laatste la-la stokt in geruis.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Zou Roger Vangheluwe een wapen in huis hebben?

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: