Skip to content

Column 417

October 15, 2011

VRAAG VAN DE WEEK

Hebt u sympathie voor borstvergrotingen?

Eén op drie mensen wel, zo blijkt uit een enquête in opdracht van het maandblad Feeling. 

Zes op tien mensen hebben dan weer sympathie voor borstverkleiningen. 

Tja, zo kun je natuurlijk bezig blijven.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik snap het weer eens niet.

Nee, echt, ik snap de opwinding, de drukte, de heisa niet. 

Neem nu ‘Man Bijt Hond’. Dit televisieprogramma zal, gezien de recente ontwikkelingen in medialand, eerlang niet meer bij de openbare omroep in het aanbod zitten. Wie het wil blijven bekijken, zal derhalve met zijn vinger op een toetsje moeten drukken. Waarna een andere zender op het scherm floept en ‘Man Bijt Hond’ begint. Meer is er niet aan de hand – dacht ik, met mijn dwaas hoofd. Nee, dit blijkt een zaak van groot belang, getuige onder meer het feit dat een in kringen gerespecteerde politieke commentator van een in kringen gerespecteerde krant aan deze kwestie een forse mijmering heeft gewijd die als openingsverhaal op de voorpagina van een katern werd afgedrukt. 

Of neem nu het huwelijk van William en Kate. Twee miljard kijkers, toeterden specialisten me plots in het oor – ik schrok me een berenmutsje. Twee miljard kijkers. Waarvan de helft ongetwijfeld kijkt omdat specialisten hebben gezegd dat er twee miljard kijkers zullen zijn. Wat valt er te zien, beste twee miljard kijkers? (Ik doe een gokje, want ik schrijf dit enkele uren voor Kate ontwaakt uit een onrustige slaap.) Lieden in gewaden, enig waardig schrijden en een kuise kus. 

Nee, ik snap de opwinding, de drukte, de heisa niet. 

In de donderdageditie van deze krant las ik: ‘Wie veertig tv-zenders heeft, bekijkt er maar acht.’ Kijk, dat snap ik dan weer wel.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van Poly Styrene.

Poly heette in werkelijkheid niet zo. Ze heette Marianne. En Marianne had een bandje. Een wíld bandje. (Er waren in 1977 in Londen weinig Célines Dion.) X-ray Spex krijste en knetterde dwars door alles heen. Eerste single: ‘Oh Bondage! Up Yours!’, heilzame herrie. Een evergreen.

Dàt, beste twee miljard kijkers, is opwinding.

 

MAN VAN DE WEEK

José Mourinho.

Vroeg of laat moest het er van komen. Je noemt jezelf niet ongestraft ‘The Special One’. Een beetje geloof in eigen kunnen is nooit verkeerd, maar jezelf als messias beschouwen loopt zelden goed af – alleen Johan Cruijff komt daarmee weg, en dan nog enkel omdat Nederlanders nu eenmaal een volk van zendelingen zijn.

Hij heeft een samenzwering ontdekt, de coach van Real Madrid. Geen prutssamenzwerinkje zoals – ik zeg maar wat – Franco ooit meende te ontwaren bij de communisten en socialisten in zijn land, nee, dit was groter. Dit was een internationale samenzwering. Met slechts één doel: Barcelona bevoordelen. Opperhoofden van de Europese voetbalfederaties, scheidsrechters uit heel Europa en hun trouwe assistenten, ja zelfs de schurftige hond van de conciërge van DOSKO Sint-Kruis, allemaal zitten ze in een complot. Barcelona moét winnen. 

Los van het feit dat we in het gewone leven zo’n man knettergek noemen, is zijn stelling natuurlijk een pijnlijk zwaktebod: lag de schurftige hond van de conciërge van DOSKO Sint-Kruis dan misschien te slapen, toen Real Madrid in de finale om de zo gegeerde Copa del Rey Barcelona mocht verslaan?

Boodschap aan mijn zoon: word nóóit José Mourinho! (En dan moet u nog rekenen dat ik geeneens een zoon heb.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: