Skip to content

Column 362

October 16, 2011

SLECHTSTE NIEUWS VAN DE WEEK

Sommige mensen zullen zeggen: ‘Dat hij terug is, met zijn wekelijkse zever. Wanneer gaan ze die onnozelaar eindelijk eens uit de gazet gooien?’ Die mensen hebben ongelijk. Maar alleen u en ik weten waarom.

Andere mensen zullen zeggen: ‘Die vreselijke toestanden in Haïti. Ik wil het zelfs niet eens meer wéten – zo misselijk word ik ervan. Ik zap weg, sla snel de bladzijden om, zet gauw de radio uit. ’t Is te veel. Ik word woedend van machteloosheid en onverschillig van verdriet.’ Ook die mensen hebben ongelijk. Zij ijlen in hun koortsdroom, ten prooi aan empathie.

Het slechtste nieuws van deze week is – althans volgens de Werkgroep tegen Gokverslaving – de herontdekking van de bingo. De Werkgroep slaat alarm omdat de lieden die uit de casino’s worden geweerd zich tegenwoordig weer massaal op ‘den bak’ gooien, met alle miserabele gevolgen vandien: tot honderd telefoontjes per maand van mensen die in de problemen zijn geraakt. Dus, meent de Werkgroep, weg met die bingo’s!

Zo gaat het dus altijd. We moeten tegen àlles worden beschermd. Als niet iedereen met de vrijheid om kan, wordt de vrijheid aan iedereen ontnomen. Het verbod als valiumpje, voor een zorgeloze nachtrust. 

U en ik, wij wandelen zo’n belachelijk lelijk machien straal voorbij; hooguit werpen we er even hoofdschuddend een meewarige blik op en vervolgen dan monter onze weg, richting toilet, alwaar we een wijle in alle gelukzaligheid met de ogen dicht de blaas ledigen en daarna geheel bevrijd rechtsomkeer maken, richting bar, alwaar we ons vrolijk verder schandelijk bezatten – iets waartegen we, zo meen ik, nog altijd niet voldoende beschermd worden.

In ieder mens schuilt een junkie. Ik wantrouw de man die zegt dat hij geen aanleg voor verslaving heeft – hij is ofwel oneerlijk, ofwel zonder zelfkennis. We zijn gedoemd om aldoor de roes te zoeken. Tot we hem vinden. En vaststellen dat hij even vluchtig is als het leven zelve. 

Vraag dat maar eens in Haïti.

 

CILOU VAN DE WEEK

Na rijp beraad: Cilou Annys, de kersverse Miss België.

“Mijn West-Vlaams accent komt nogal boers over”, zei de achttienjarige Brugse vol schuldgevoel, een dag na haar niet zo heel druk bekeken triomftocht op VijfTV. Dat vond ik al meteen een zwaktebod. Ze had minstens moeten zeggen: ‘Ik ben dol op mijn West-Vlaams dialect maar het lijkt me handig om er een tweede taal bij te nemen. Dat heeft bijvoorbeeld ook Jean-Luc Dehaene gedaan. En Godfried Danneels. En Arno. En Freddy Devadder.’ Maar dat zei ze dus niet. Integendeel: ze verontschuldigde zich voor haar taal, terwijl net dàt het mooiste instrument is dat ze ooit zal bespelen. 

We zullen het maar een beginnersfoutje noemen, dacht ik. Dat heb je namelijk wel vaker, met meisjes van achttien. Die ratelen maar raak. Somtijds ratelen ze niet. Dan kwetteren ze. Je kunt het ze niet kwalijk nemen. Als ze zwijgen, gaan ze dood. 

Cilou zweeg niet. Ze bleef in leven en sprak vervolgens: “Wanneer ik naar Véronique De Kock kijk en luister, dan bewonder ik haar.” Moedeloos zeeg ik ter aarde neder, nog net ‘Evy Gruyaert’ prevelend.

 

MILAN VAN DE WEEK

Milan Jovanovic, martelaar aan de Maas.

Hij kon écht niet komen, zei hij, nadat hij pijnlijk afwezig was gebleven op de uitreiking van de Gouden Schoen voor 2009. Waaróm hij niet kon, dat vernamen we helaas niet. Eens te meer moesten we het vanuit Luik stellen met een potsierlijke pantomime. Wou hij niet? Ach wat, wie zijn brood verdient in korte broek, draaft zó z’n ego achterna, richting lof. Mocht hij niet? Marcel Marceau mag het weten. 

Het is hem voor altijd ontnomen: de staande ovatie waarvoor een kunstenaar stiekem sterft.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: