Skip to content

Column 363

October 16, 2011

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Terwijl de aandacht van de hele wereld zeer terecht naar Haïti en Opel Belgium uitging, zat ik deze week voornamelijk stomweg over de haag naar de buren te loeren. 

’t Is beeldspraak, natuurlijk. Ten eerste héb ik geen haag en ten tweede interesseren mijn buren mij geen fluit – tenware ze zouden komen te overlijden en ik hun schamele woonst voor een prikje kan kopen teneinde mijn living wat uit te breiden, want ik weet bijna geen weg meer met mijn immer uitdeinende Swarowski-collectie. 

De kwestie is: in Nederland is deze week een – om velerlei redenen – hoogst belangwekkend proces van start gegaan. Het Openbaar Ministerie vervolgt er een succesvolle politieke partijleider wegens het aanzetten tot discriminatie en haat. Hij heeft namelijk zeer stoute dingen gezegd over moslims, de islam en de koran. De kapoen in kwestie – hij heet Geert Wilders en ziet er een beetje eng uit – meent dat zulks onder het recht op vrije meningsuiting valt en dat het proces een politieke sluipmoord is. 

Dat kennen wij. En bij ons is het zo gegaan: het Vlaams Blok werd na veel juridisch ondoorzichtig gekrakeel veroordeeld. Waarop de partij zichzelf heruitvond en monter, de banier achterna, haar weg vervolgde op het pad der zelfverzonnen deugdelijkheid. Er is niet veel veranderd, veroordelingen ten spijt. Somtijds zijn veroordelingen hooguit balsem op een blijvend letsel. 

Vandaar dat ik reuzebenieuwd ben hoe het in Nederland zal aflopen. De kampioenen der vrije meningsuiting hebben de jongste jaren immers nogal wat bloed zien vloeien in naam van die vrije meningsuiting. De ene keer speelde een losgeslagen gek voor god, de andere keer een religieuze fanaat. En telkenmale reageerde de samenleving, geheel gepast, geschokt. Waarna de schuldigen werden veroordeeld en men gewoon doorging met over en weer schelden. Nu dient zich een gelegenheid aan om voor eens en altijd te beslissen wat moet doorwegen: het recht op vrije meningsuiting of het recht op non-discriminatie. Kijk, zoiets raakt de Nederlander in z’n vezels: dat iémand hem zal zeggen wat hij mag zeggen. Terwijl iedereen weet dat àlle Nederlanders àltijd gelijk hebben. En als je gelijk hebt, mag je ’t zeggen, toch?

Wij Vlamingen hebben dat niet, dat zelfverzekerde – of hondsbrutale, zo u wil. Enigszins verbaasd staren wij zo’n Nederlander aan, als die weer eens veel te hardop tegen de naar lucht happende dienster zegt: ‘Niet te zuipen, die koffie. Dat betaal ik niet. Waar is de baas?’ Dan denken wij: daar heb je ze weer. Wat een vermoeiend volkje. 

Er was een tijd dat we het een boeiend volkje vonden. We sprongen op onze fiets en reden er helemaal heen, naar dat verre, boeiende Nederland. Doorgaans hadden we wind tegen en soms zeikende regen toe, doch dat deerde niet. Integendeel zelfs, de beloning zou straks des te groter zijn. Na vele uren driftig peddelen arriveerden we gloeiend ter bestemming: een grensgemeente. Daar probeerden we ons meteen te gedragen als de inboorlingen (we zetten een gezicht op van ‘wie doet me wat?’ en hadden voorts lak aan alles), zodat we hopelijk naadloos in de omgeving zouden opgaan en derhalve schier ongemerkt ons ultieme doel zouden bereiken: de etalage van een seksshop. Zo achteloos mogelijk wierpen we enkele blikken op de tentoongestelde waren en lichtdrukmalen, waarna we in opperste verwarring er als een speer vandoor gingen en in een kwartiertje naar huis raceten, op de hielen gezeten door een boosaardige mengeling van zonde en zin. Wisten we veel. We waren veertien. 

 

BEDENKING VAN DE WEEK

Natùùrlijk had die scheidsrechter gelijk, toen hij vorige zondag Witsel rood gaf. Helaas was dat maar het halve werk. Hij had ook Juhasz moeten uitsluiten. En vervolgens van het veld moeten lopen, helemaal tot boven in de tribunes, naar het hokje der commentatoren, alwaar hij minstens één van beide heren óók rood had moeten geven. En daarna het halve stadion. En de dag erna iedereen die iets broebelde van ‘contactsport’.

Waarom moet alles altijd kapot?

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: