Skip to content

Column 364

October 16, 2011

CITAAT VAN DE WEEK

“Ze luistert goed naar haar man.”

Aldus sprak maandagavond in het nieuwe Eén-programma ‘In Godsnaam’ de min of meer genaamde Abdelali Jahoub (26) over zijn echtgenote Safiya (23), voorheen onbekend als Linsey Daman.

Hij zei het zonder zelfs maar een zweem van ironie, vervuld als hij is van de overtuiging dat er in het leven maar één leidraad is: de koran. Zij zat erbij en keek niet eens héél lichtjes fronsend op, vervuld als zij is van de overtuiging dat er in het leven maar één leidraad is: haar man. 

Men noemt het weleens liefde. 

De manier waarop je dochter naar een vreemde snoeshaan kijkt. De manier waarop jij op datzelfde moment naar je dochter kijkt. Tweemaal liefde. Het ene onbegrijpelijk, het andere onvermijdelijk. En andersom. (Dan heb je nog de manier waarop de vreemde snoeshaan op datzelfde moment joù aankijkt, maar dat is geen liefde. Dat is hooguit beleefde ongeïnteresseerdheid.)

Dat de heer Jahoub indertijd een beetje slordig is omgesprongen met de waarheid toen hij officiële gegevens diende te verstrekken, kan hem worden aangewreven. Dat er liefde is, niet. Het is niet omdat we de liefde niet begrijpen, dat ze niet bestaat – er zijn mensen die met hun hond in één bed slapen. 

Maar dat neemt niet weg dat we “ze luistert goed naar haar man” volslagen onzin vinden. Ongeacht uit wiens mond het komt. 

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

O, o, o, wat dapper toch, van die vijftienjarige Robin D., om samen met een paar vrienden weerloze fietsers van dichtbij met sneeuwballen te bekogelen. Ware het niet zo politiek incorrect, ik zou hem een vervelend ettertje noemen dat zich een hele piet waant als het zich in een met gsm-camera’s gewapend groepje mede-idioten kan verschuilen. 

O, o, o, wat dapper toch, van die 57-jarige Paul D., om op zo’n kereltje dat een kop kleiner is dan hij af te stappen en het een paar klappen te verkopen. Ware het niet zo politiek incorrect, ik zou hem een zeer geschrokken en derhalve getergd man noemen die begrijpelijkerwijze alle gangbare pedagogische modellen even terzijde schoof en instinctief reageerde.

O, o, o, hoe talrijk toch, de zegeningen van het internet.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat bezielt die mensen toch?

De zeshonderd startvergunningen voor de Brugse stadstriatlon waren in amper 45 seconden weg – ik was nét te laat. 

Goed, het decor zal wel een gedeeltelijke verklaring zijn voor deze internetrazernij – Brugge is Charleroi niet –, maar dan nog blijft de vraag: wat bezielt de mens om geheel vrijwillig zich tot brakens toe ergens heen te spoeden? 

Ik geef de voorkeur aan een rustige wandeling, die niet eens ergens heen hoeft te gaan. Het genot zit in de traagheid – en in het besef daarvan. Zelf gekozen traagheid. Majestueus schrijd je om de tijd heen, als ware die een onbetekenend detail in de tocht naar de dood.

 

VROUW VAN DE WEEK

Linda De Win.

Ik heb haar overwinning gehóórd, donderdagavond. 

Wij hadden ons nochtans, zo meenden wij, op veilige afstand van de tv-kamer teruggetrokken. Daar zaten we, een verdieping lager: mijn gastheer, een andere goede vriend en ikzelve, met een drankje aan de huisbar, briljant filosoferend over niets in het bijzonder. Welk een gelukzaligheid!

Plots drong een ijselijk gegil door merg en been, gevolgd door ondraaglijk wanhopige jammerklachten. Wij keken elkaar aan en begrepen: Bent Van Looy is eruit gespeeld. Waarna wij nog een drankje namen.

Even later kwamen twee tienermeisjes met hun moeder naar beneden. De meisjes leken bereid zich van het leven te beroven.

Nee, dat wordt nooit wat, met dat vrouwenfront.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: