Skip to content

Column 367

October 16, 2011

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Zo zie je maar.

Door een speling van het lot zat ik donderdagavond geheel toevallig in een tapperij, alwaar ik van de nood een deugd maakte en mij aan de toog in stilte bezighield met het doornemen van enkele kranten en het innemen van enkele glazen. 

Na verloop van tijd werd mijn vredig bestaan verstoord door twee jongelui die naast me kwamen zitten: een twintigjarige Amerikaan van twee meter en drie uit Noord-Carolina – yep, hij deed aan ‘college basketball’ – en een twintigjarige Australiër van één meter vijfenzestig uit Melbourne – yep, hij deed aan ‘barbies on the beach’; studievrienden die een semestertje Frans kwamen leren in Lyon en van de vrije krokusweek gebruik maakten om een eind noordwaarts te trekken, met als eindbestemming Amsterdam – een mens vraagt zich af waarom. 

Ze hadden tot dusver vooral oog gehad voor de Belgische bierkaart, bekenden ze een beetje overbodig, maar een halve blik op onze dagbladen had hun duidelijk gemaakt dat er deze week blijkbaar veel rampspoed over ons landje was neergedaald. Of ik een woordje uitleg kon geven?

Ik nam er de kranten bij en vertelde aanschouwelijk dat er twee treinen tegen elkaar waren gereden, met achttien doden, een trieste wake, enkele stakingen en veel politiek gehannes tot gevolg. De twee vriendenhoofden knikten begrijpend. Toen wees een zeer lange Amerikaanse vinger plots een foto van Nonkel Bob aan: “And why is this guy on all the frontpages?” 

“This is Uncle Bob”, antwoordde ik geheel naar waarheid. “He died this week. He used to host a children’s television show, throughout the fifties, sixties and seventies. He played the guitar and sang his own songs, which became very popular and inspired many famous musicians. Do you know ‘Merry Friends’? Or ‘Tip Top’?”

De twee vriendenhoofden keken me aan alsof ik ze net gevraagd had of ze zin hadden in een triootje. 

“No mate”, zei de Australiër. “So, which other beers do you recommend?”

Dolenthousiast raadde ik hen een zeer duur glas kamelenzeik aan, waarna ik ijlings het pand verliet en in triomf huiswaarts trok.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat bezielt het mens toch?

Dan ben je 32, meervoudig Europees en olympisch kampioene, mama van een gezonde spruit en beschermheilige der pizza’s – wat meer kan je wensen?

’t Was een stemmetje, verduidelijkte Tia Hellebaut dinsdag op een persconferentie. Een stemmetje in haar dat zei: zou het geen uitdaging zijn om weer richting twee meter te gaan?

Met stemmetjes moet je uitkijken, vind ik. Je weet nooit of ze het goed met je voorhebben – vraag dat maar eens aan pakweg Kim De Gelder. 

Volgens mij is het gewoon verveling. Of nog: een onbestemd gevoel van nutteloosheid – zelfs mama’s kunnen zich nutteloos voelen. Alsof je pas écht bestaat wanneer je meetbare prestaties levert. Geluk per strekkende centimeter. Een broos bestaan.

Anderzijds: moeten we Tia wel geloven? Eind vorig jaar zei ze in een interview: “Ik krijg nog dagelijks de vraag of ik zoals Clijsters zal terugkeren. Maar ik moet je teleurstellen: ik ben blij dat ik kan sporten, maar geen haar op mijn hoofd dat aan een comeback denkt.” Ze was toen al maanden weer hard aan het trainen voor die comeback. Schaamteloos liegen maakt dus blijkbaar deel uit van het topsportersbestaan.

Wat me vrijwel naadloos bij Tiger Woods brengt. De befaamde balletjesmepper heeft gisteren – met een kop die half engeltje, half zelfkastijder moest lijken – tegenover de hele wereld zijn spijt betuigd voor zijn zeer overspelig gedrag. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat de mensen hem ooit zullen geloven.

Dat vinden zijn sponsors namelijk zeer belangrijk.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: