Skip to content

Column 370

October 16, 2011

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het is de schuld van de duivel.

Tot die conclusie is het Vaticaan gekomen, na de recente reeks zedenschandalen waarbij geestelijken zijn betrokken. “Satan is volop aan de slag binnen het Vaticaan”, bezweert ons de hoofdexorcist van de katholieke Kerk.

Je zult het maar op je visitekaartje hebben staan: hoofdexorcist. Standplaats: Bokrijk.

De boodschap is natuurlijk niet voor ons bedoeld. Wel voor de warme wingewesten, waar boze geesten kind aan huis zijn en men zich dus wel iets kan voorstellen bij zo’n oppergruwelijkaard genaamd Satan. Waar men zich, bij het vernemen van de ijzingwekkende boodschap, massaal haastig duchtig bekruisigt en het op een aanhoudend krachtig bidden zet, dat slechts wordt onderbroken om – met de zegen van de paus – te sterven aan aids.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat zie ik?

Niet dat ik er ook maar enig verstand van heb, maar het is zeer terecht dat het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling wijdt aan het werk van wijlen de roemruchte Han van Meegeren, meestervervalser en specialist in Vermeer. Al was het maar omdat het museum ooit – voor een smàk geld – een Vermeer van zijn hand kocht. Eerbetoon, heet dat.

De grote verdienste van mannen als Van Meegeren is natuurlijk dat ze telkens weer het balkend gild der kunstkenners een toontje lager doen zingen – ik heb ooit eens met een kunstkenner gesproken en sloeg daarna van pure miserie een weerloos oud vrouwtje neer. Bovendien steekt de wetenschap altijd wel wat op van hun technieken. CSI: Penseelmoord.

Maar voor mij heeft hij wel een beetje verprutst, de heer Van Meegeren. Ik sta, op een voorjaarsdag die men in kennerskringen zonnig noemt, in het Louvre in de statige Salle des Etats en aanschouw de Mona Lisa. Wat zie ik?

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Wat had ik te doen met die truckchauffeur die er niks van begreep.

Daar stond hij, plompverloren hulpeloos stil, op de snelweg, temidden een heleboel collega’s die er ook niks van begrepen. Wat hadden zij in ’s hemelsnaam nù weer verkeerd gedaan?

Niks. Ze hadden gewoon pech. Pech dat enkele federale douaniers geen zin hebben om Vlaamse douaniers te worden, daar ze vrezen dat ze dan iets nieuws zullen moeten leren. En wat doe je als je je zin niet krijgt? Precies: pruilen en pesten. Pubers.

De truckchauffeur boog zich halvelings uit z’n stuurcabine en keek de pestkoppen verweesd aan. Hij vergat zowaar te zeggen: ‘Waarom pesten jullie mensen zoals wij? Uitgerekend wij, die ervoor zorgen dat jullie werk hébben?’

 

VROUWEN VAN DE WEEK

Afgelopen maandag was het weer eens Internationale Vrouwendag. Dus greep ik dinsdag gretig naar de krant, om te mogen vernemen hoe het tegenwoordig met de vrouwen gaat.

Nou, niet al te best, stelde ik vast: Inge en Catherine, “al twintig jaar boezemvriendinnen”, zijn uit ‘Mijn restaurant!’ gegooid omdat ze over alles met elkaar ruzieden en niks naar behoren deden. 

Ik lachte eens satanisch. Sisters Are Doin’ It For Themselves, mijn oor.

Dat zou, zo maakte ik mijn seksistische borst nat, met mannen toch anders zijn. Twee boezemvrienden-van-twintig-jaar die ruziën over het interieur? Ga weg. Die dingen zijn vooraf doorgepraat – écht doorgepraat. Jij dit, ik dat, ik hier, jij daar, klaar. Anders beginnen we er niet aan. Net omdat we weten hoe belangrijk onze vriendschap is en dat daar geen stom kot met een keuken tussen komt. 

Maar een leuk wijf met lekkere tieten natuurlijk wel.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: