Skip to content

Column 378

October 16, 2011

EX-JOURNALIST VAN DE WEEK

Na ampel beraad in Zeer Besloten Kring: Siegfried Bracke.

Journalist is een fijn beroep. Je komt al eens ergens, je hoort en ziet al eens wat, je leert al eens iemand kennen. Je mag de waarheid zoeken, feiten fileren, verhalen vertellen. Je mag wachten verzachten, gesprekken smeren, het gezelschap van eenzamen zijn. 

Siegfried Bracke heeft er genoeg van.

Hij zal niet de laatste journalist zijn die openlijk politicus wordt. Want heimelijk zijn we dat natuurlijk allemaal. Van de correspondent voor het wijkblad tot het opperhoofd van een uitgeversconcern: we doen allemaal aan politiek. En zo hoort dat ook. Wee het volk dat de politiek aan de politici overlaat. 

Het is dus een kleine stap. Siegfried Bracke zal zijn benen niet breken. Integendeel, hij zal met zevenmijlslaarsjes door het politieke struweel rennen en zich vermaken als een kind. Zijn kennis van de paadjes, zijn oog voor heesters en gracht, zijn feilloos oor dat gindse hinderlaag ontwaart: geen vendel is voor hem veilig.

Maar of hij er dan mee mag zwaaien?

 

PROFESSOR VAN DE WEEK

Eva Brems. Sorry, Rik Torfs.

Eva Brems is professor aan de Universiteit Gent. Ze doceert er Grondige Studie Mensenrechten (in het Engels), Recht en Gender, en Islam en Recht. Tot voor kort was ze voorzitter van Amnesty International Vlaanderen. Maar het bekendst is ze natuurlijk door haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld, een tv-programma dat ons leerde dat niet alle professoren er uitzien zoals Rik Torfs – en hij zal de eerste zijn om dat toe te juichen. 

Eva Brems trekt de Kamerlijst voor Groen! in Leuven. Zo weten we meteen ook weer dat Groen! nog bestaat.

 

TORFS VAN DE WEEK

Schoenen Torfs. Sorry, Rik.

 

HENRI VAN DE WEEK

Rik Torfs. 

U moet rekenen: de man heet in werkelijkheid Henri Maria Dymphna André Laurent Torfs. Dan vind ik ‘Rik’ toch wel slim gekozen. Dat scheelt, in het drukwerk.

Rik Torfs, denkdribbelaar van nature, dingt op de CD&V-Senaatslijst Vlaams-landelijk naar uw stem. Dat doet hij vanop de tweede plaats, wat betekent dat hij straks sowieso de heerlijkheid van het rode pluche binnenzweeft, teneinde aldaar met een lichtvoetige vanzelfsprekendheid reflectief te excelleren. 

Donderdagavond gleed hij in het vermaarde tv-programma Phara als een slinkse slang rond de vraag hoe hij zijn keuze kon verzoenen met de bijtende spot waarmee hij de Senaat tot dusver had bejegend. 

Rik Torfs is een gevaarlijk man. Hij komt met alles weg.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Een mens blijft gekke dingen doen.

Zo lag ik op mijn oude dag in de diepe nacht van zon- op maandag te kijken naar Let’s Get Lost, een documentairefilm over Chet Baker, de hopeloze heroïne- en cocaïnejunkie die zong en trompet speelde zoals de goden het wilden: van helder koel tot pijnlijk mooi – en niet verder. 

Onnozel kieken, zei een welmenende vriend van me, toen ik hem van mijn nachtelijk exploot vertelde. Neem dat toch op, of koop de dvd, of haal digitale tv in huis, dan kun je kijken wanneer je wil. 

Alsof het daar om gaat. 

Het is onbestemde romantiek. Intimiteit, ook. Dan lig je daar, in de donkerste uren, helemaal alleen op de wereld, slechts gewapend met een glas Laphroaig Quarter Cask. Laat nu maar komen, die wrange vervelling van mens tot wrak, en hoe schoon navrant wel kan klinken. Laat nu maar komen. Nu en hier. Ook dit is bestaan.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: