Skip to content

Column 379

October 16, 2011

VRAAG VAN DE WEEK

Staat God aan het fornuis?

Een vriend van me – u herkent hem aan de eeuwigdurende hongerwinter in zijn blik – is vorig weekend gaan eten in Hof van Cleve. (Op uitnodiging, welteverstaan. Het restaurant van Peter Goossens is volgens een recente achtbare peiling nummer zeventien ter wereld en zoveel kwaliteit heeft z’n prijs: ik leerde gisteren na een blik op de website dat je voor een kreeftje uit de Oosterschelde voorgerechtgewijs een kleine honderd euro betaalt en voor een bord Wagyu-rundvlees honderd vijfenveertig. Dubbel zo lekker, wed ik, op andermans kosten.)

Hij kreeg slechts twee vragen, die vriend van me, toen hij in genoeglijk gezelschap kond deed van zijn avontuur. De eerste vraag was even voor de hand liggend als natte regen: of het lekker was geweest. Nou, reken maar, zei mijn vriend, en meteen wou hij retroactief likkebaardend aan een gedetailleerde opsomming der geserveerde geneugten beginnen, doch daar werd hij reeds de kwijlende mond gesnoerd door de tweede vraag: of Hij daar was geweest. Hij. De Schepper. De Heer. Ja, zo bleek. Peter Goossens zelve was in hoogsteigen persoon Zijn gasten komen groeten. De gasten hadden Hem met eigen ogen in levenden lijve mogen aanschouwen en Hij had zelfs even Het Woord tot hen gericht. 

Ja, dan kun je in vrede sterven.

Als Goossens morgen de Eetpartij opricht, is hij in juni premier. Maar dat zal voor volgend jaar zijn, want in het najaar gooit hij samen met Studio 100 een nieuwe zender in het digitale pak: NJAM!, voor wie van eten, koken en gezelligheid houdt – ja, dus ook voor u, Olivier Maingain. En met vtm blijft hij samenwerken aan ‘De beste hobbykok van Vlaanderen’ en ‘Mijn restaurant!’. Tussendoor bakt hij, om in vorm te blijven, weleens een eitje.

In ‘Mijn restaurant!’ konden we deze week zien hoe Lucie, het brutale bekje dat haar personeel motiveert met boetes, tijdens een korte stage in De Schone van Boskoop tot haar verbazing vaststelde dat een keuken waar niet over en weer wordt gegild óók marcheert. Je hoorde in haar stem zelfs een lichte opwinding, als weerklonk een even nobel als zinloos voornemen om het zelf ook eens zo te proberen. Alsof een mens zou kunnen zijn wat hij niet is. Nee, dan had ze beter gekeken naar de reportage in TerZake over Noma, het in Kopenhagen gelegen restaurant van René Redzepi, een 32-jarige bezetene die zijn personeel constant kwelt en tussendoor buiten in één haal een hele slof sigaretten oprookt. Hij ziet zijn vrouw en kind tien minuten per dag en heeft het beste restaurant ter wereld. 

Lijstjes zijn een uitvinding van de duivel.

 

ZUCHT VAN DE WEEK

Oef.

Na een pijnlijke vaudeville vol halve waarheden en hele verdraaiingen, schijnmanoeuvres en schertsvertoningen, is het nu helemaal zeker: we hebben weer een bondscoach. Hij heet Georges Leekens en doet niet aan valse bescheidenheid: hij wil én het EK én het WK halen. Zijn grootste kwaliteit? Volgens boezemvriend Carl Huybrechts, vorig weekend in deze krant: dat hij loyaal is. 

Loyaal. Dat moest ik toch even opzoeken. “Trouw aan aangegane verbintenissen of aan hetgeen waartoe men door zijn positie verplicht is, zonder achterhoudendheid”, meldde mijn van Dale. Gerustgesteld begaf ik mij naar een zeer lelijke sportwinkel, alwaar ik een shirt van de Rode Duivels uitkoos waarop ik in grote letters ‘In Georges we trust’ liet zetten. Tevens kocht ik een sjaal, een vlag en een toeter, en aldus uitgedost wandelde ik jubelend naar een tattoo-shop, teneinde een rugbrede afbeelding des bondscoachs gelukzalig gelaat te verwerven.

Ik stapte binnen. Daar zat, met een blik vol zorgen en spijt, half verdoken op een wachtstoeltje achter een gordijn, Joseph Allijns. ‘Vlucht’, kreunde hij, ‘vlucht, voor het te laat is!’

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: