Skip to content

Column 383

October 16, 2011

BRIEF VAN DE WEEK

Aan mevrouw Marianne Thyssen, 

CD&V-voorzitster op rust

 

Vertrouwelijk

 

 

Geachte mevrouw Thyssen,

Wat een prachtig weertje, vindt u ook niet? Een mens zou voor zijn plezier zweten! Ik neem dan ook aan dat u deze brief pas op zaterdagavond onder ogen krijgt, daar u overdag een flink eind bent gaan fietsen. Niet te hard, niet te traag – gewoon: lekker fietsen. Even dit. Even niet het andere. Even een briesje. Even geen airco.

Niet alle Vlaamse vrouwen hebben op u gestemd. Ze hadden er nochtans de gelegenheid toe. Ze hadden geschiedenis kunnen schrijven. Ze hadden van u de eerste vrouwelijke premier van dit land kunnen maken. Ze hebben het niet gedaan, de onbetrouwbare schepsels. 

Hoeveel vrouwen, denkt u, hebben er op Bart De Wever gestemd? Ik ben – het zal u bekend zijn – geen vrouw en derhalve valt het me moeilijk om de aantrekkingskracht van de informateur gepast in te schatten. Wel meen ik uit volgehouden lectuur van terzake gespecialiseerde tijdschriften te weten dat vrouwen humor sexy vinden. Al zeggen ze er wel nooit bij waarom – typisch vrouwen. Ik vermoed omdat humor het narrenpak der zelfrelativering is, een nobele kunst waarin vrouwen al dan niet noodgedwongen excelleren. Bart De Wever, Comedicus Maximus?

Of ging het die vrouwen om de boodschap? ‘Nu durven veranderen’. Bàf. Dat is andere koek dan ‘Nooit opgeven’. Nooit opgeven betekent evengoed: blijven aanmodderen, en Vlaamse vrouwen doen anno 2010 niet meer aan aanmodderen – daarvan worden de laarsjes vuil. Als het niet meer werkt: weg ermee, denkt zo’n Vlaamse vrouw. En het wérkte niet meer. Het ging als een hond achter z’n eigen staart aan, in almaar kleinere kringetjes, almaar dolkomischer, almaar schrijnender. Het ging nergens heen, behalve naar waar het al was, gedoemd om er – uitgetold – lamlendig neer te stuiken en verdwaasd om zich heen te kijken, tong uit de bek.

Ga daar maar eens aan staan. 

U deed het, geachte mevrouw Thyssen. U dacht: vooruit maar. U dacht ook: wat een stelletje laffe coyotes heb ik hier aan mijn broek hangen. Maar u zweeg. Want u bent netjes opgevoed. U deed wat er gedaan moest worden en staarde de gapende afgrond dof in het gelaat. Iemand moest het doen. Je laat je partij niét in de steek.

Kenners insinueren dat uw geliefde partij thans op instorten staat. Ook dàt zou historisch zijn. Al ben ik bij deze zo vrij om het met die kenners op ongetwijfeld kinderlijke wijze oneens te zijn. De mens streeft altijd naar de middelmaat.

 

Met zonnige groet,

 

Uw discrete vrouwenwatcher

 

PS: stond er een strakke westenwind?

 

GOED NIEUWS VAN DE WEEK

Vandaag begint het WK voetbal!

Laat ons eerlijk zijn: al dat gedoe met poules is maar slappe kak, louter bedoeld om zaad in het bakje te brengen. Zodat kleine voetballanden zoals Frankrijk en Italië óók iets te vreten krijgen. 

De echte liefhebber weet wel beter. De echte liefhebber gooit vandaag zijn vrouw en kinderen het huis uit en gaat er eens goed voor zitten. Om vier uur Uruguay-Zuid-Korea en om halfnegen VS-Ghana. Zuid-Amerikanen tegen Aziaten en Amerikanen tegen Afrikanen. Inzet: de trots van een heel continent. Erop of eronder. Hoeveel mooier kan het worden? En of die jongens nu Ribéry dan wel Kim Jung Woo heten, dat doet er volstrekt niet toe. Het gaat om reiken naar glorie, en in die uiterste vorm van zijn is elke speler een halfgod én een jongen uit je straat. 

Het beste voorbeeld is Jovanovic. Zoals hij daar slim liep en genadeloos toesloeg: een halfgod. Zoals hij daar als een losgeslagen idioot juichend over twee vervaarlijke hindernissen sprong en in een soort van loopgracht donderde teneinde zich door zwetende fans te laten bepotelen: een jongen uit je straat. 

En wij, wij zaten te kijken, en wensten héél even dat we hem waren.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: