Skip to content

Column 384

October 16, 2011

VASTSTELLING VAN DE WEEK

’t Is toch altijd weer even schrikken.

Dat de Oudenaardse bard Bart Kaëll zich deze week nu ook in de openbaarheid tot de herenliefde heeft bekend, heeft voor zover ik kan nagaan het vrouwelijk deel van noord-België niet meteen massaal tot de wanhoopsdaad gedreven. Enerzijds omdat vrouwen zulks veel en veel sneller in het snotje hebben dan de bende potsierlijke penisdragers die men weleens heteroseksuele mannen noemt, anderzijds omdat vrouwen daar geen moer om geven. (En heteroseksuele mannen ook niet, zeggen ze zelf.) Bart Kaëll kan dus op zijn twee oren slapen: de tent zal niet minder vol zitten, morgen om zes uur in Meulebeke en om halfnegen in Moerbrugge. Bart Kaëll heeft – zo verneem ik op zijn website – op Facebook de limiet van 5.000 vrienden bereikt en derhalve een tweede profiel aangemaakt, onder de toch wel verrassende maar daarom niet minder gesmaakte naam ‘Bart Kaëll Twee’. Hij kan zo de politiek in. 

Laten we dus niet inzitten met Bart Kaëll.

Laten we ook niet inzitten met Justine Henin. Die arm, die is er niet àf. In het aller-aller-allerslechtste geval moet ze stoppen met tennissen. Nou én? Ik heb het meer dan eens gedaan en dat viel heel goed mee. Zeker, de eerste dagen voel je je wat vreemd, een beetje leeg ook, maar al heel gauw ontdek je: pingpongen is óók leuk. En het scheelt, qua draagtas.

Nee, ik heb vertrouwen in mijn favoriet pittig kereltje. Het heeft volgens mij een hoofd waarin demonen en engelen in een immer verstrengelde paringsdans tot elkaar gedoemd zijn. Een hoofd waarin het besef daarvan regeert. Een hoofd dat de twijfel omarmt doch de zekerheid bemint. Hoe romantisch het ook zou zijn om te overlijden aan gemis – je kunt beter overlijden aan weldaad.

Dat, zo meen ik, is ook de diepe overtuiging van Bart De Wever. (Terwijl ik dit schrijf is hij nog altijd informateur. Maar dat doet er niet eens toe. Diepe overtuigingen zijn niet verhandelbaar.) De heer De Wever is een man van weldaad. Als het niet bruist, niet stroomt, niet vonkt, niet knettert, dan hoeft het niet. Dan kun je evengoed op een bedje van spiesen gaan liggen wachten tot de olifant over je heen walst. Alleen: hij steekt het goed weg, de heer De Wever. Half sfinx, half koelkast – in deze verhitte tijden niet eens zo gek. Hij peinst zich zomerpuisten, maar geen mens die erop let. Hooguit vraagt iemand zich af: zou dat door te veel berenlullen komen? Nee, met de heer De Wever hoeven wij niet in te zitten.

Evenmin dienen wij met zorgelijke trekken op het gelaat te denken aan de tienduizenden waanzinnigen die dezer dagen weer in Hermanland ronddolen, nu eens gegrild, dan weer verzopen. Zij vinden dat namelijk fijn. Er is geen plek ter wereld waar zij op datzelfde moment liever zouden zijn – in het broekje hunner aanbedene even niet te na gesproken. Dit is het hoogste. Van heinde en verre zijn ze hierheen getogen, beladen met goud, wierook en mirre (uitkijken, aan de controle!), bereid tot het offer, gulzig naar verrukking, vranke aanbidders van het genot. Glanzende gelukzaligen in de middels tienduizenden gsm’s en camera’s vereeuwigde vergetelheid. Of toch iets van die strekking. Ach, weten zij veel, die tienduizenden waanzinnigen. Zij zijn slechts.

Nee, als wij ons dan tóch ergens zorgen over moeten maken, dan liever over dit: de gsm-lader is het vaakst vergeten voorwerp bij het pakken van de reiskoffers. Dat blijkt uit een enquête van de respectabele Nederlandse reisorganisatie ANWB. Realiseert u zich wel hoe vreselijk dat is? Dan sta je daar, in Dar el Harcha. Autopech, drieënveertig graden en jengelende kroost. Met een klein hartje kijk je naar het icoontje op het scherm: brrrr, battery low. Wat kan je nog? Wat durf je nog? En het was nochtans allemaal zo mooi begonnen. Vakantie, de tijd tussen moeten en moeten. De tijd als kussen.

Dat die tijd voorbijvliegt. En dat je er niet langer bij stilstaat. Dàt is toch altijd weer even schrikken.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: