Skip to content

Column 386

October 16, 2011

MAN VAN DE WEEK

Georges Leekens. (Wie de man niet kent, moet maar meteen naar het volgende stukje springen. Dat gaat over iets anders.)

Wat moet het heerlijk zijn om onder deze bondscoach Rode Duivel te mogen zijn. Flaters noemt hij foutjes. En de ref ondermaats. De rest spaart hij voor binnen, denk je dan. Zou hij? 

Hij brengt het voortreffelijk. Nu eens met de glimlach, dan weer gefronst. Vriend van de media, vriend van het land. Waar Georges is, is vuur.

Nu nog een spits, en het komt goed.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik heb er een hekel aan.

Las u het ook, deze week, in de krant? ‘Ontbijtmeeting vervangt zakenlunch’. Welnu, ik heb er een hekel aan. Aan allebei.

Van beide kwellingen is de ontbijtmeeting de ergste. Niet alleen omdat het een lelijker woord is dan zakenlunch (veel te veel t’s), maar ook en vooral omdat een ontbijtmeeting bijna altijd ’s morgens wordt belegd. Dat betekent dus bijvoorbeeld al dat je monter uit bed moet springen – de gedachte alleen al. Voorts moet je meteen daarna zingend douchen, neuriënd tandenpoetsen, fluitend eten en lachend in de file gaan staan. 

Doch ook de zakenlunch valt te mijden. Niet alleen omdat je er in geen tijd honderd kilo van gaat wegen, maar ook omdat je op een blad sla light moet gaan zitten kauwen als je niet in geen tijd honderd kilo wil wegen, terwijl om je heen de heerlijkste spijzen worden verorberd, met handgesneden frietjes. Het engste van al is evenwel het feit dat de zakenlunch doorgaans plaatsvindt in een zakenlunchrestaurant, waar maatpakken werktuigelijk voedsel tot zich nemen, vantijds de lepel of vork in het kleine ronde gat boven de hemdsboord brengend. O, gruwelijke aanblik. De totale ontering.  

 

VRAAG VAN DE WEEK

Zou het einde van België erg zijn?

Ik zat het me af te vragen terwijl ik in de krant las dat in Hasselt advocates hun beha moeten uitdoen om foutloos voorbij de metaaldetector in de gevangenis te geraken. Nu weet ik niet zo heel erg veel af van beha’s – zelf ben ik nog nèt niet aan een beha toe –, maar ik vind het wel wat vreemd dat men er blijkbaar nog altijd niet in geslaagd is om metaalvrije beha’s te maken. Zou er nu werkelijk geen enkele kunststof bestaan die de gebruiksgemakken van metaal evenaart? Een foto maken in Appelterre en die draadloos helemaal tot in Vuurland krijgen, dat kunnen we. De kracht van de inslag van een zwervend stuk steen op het oppervlak van Jupiter meten, dat kunnen we. Voor altijd verliefd blijven op dat heerlijke meisje dat je niet eens zag staan, dat kunnen we. Maar een metaalvrije beha bedenken, ho maar! Terwijl dat volgens mij niet eens zo moeilijk hoeft te zijn: gordijnen hangen we toch ook op met haakjes en ogen in kunststof? Pràchtige gordijnen, soms. 

Doch ik dwaal af. 

Stel dat er geen België is – hé, maar dat kennen we: vanaf ongeveer 4,56 miljard jaar voor Christus tot 1830 na Christus. We leefden van planten, noten, wortels, vruchten, de jacht, visvangst, landbouw, veeteelt, handel, list, overspel en moord. Wat waren we gelukkig! (Critici die weleens googelen zullen opwerpen dat er onder keizer Augustus al omstreeks 15 voor Christus een Romeinse provincia genaamd Belgica bestond – daar dienen critici namelijk voor –, doch dat is naast de kwestie. Een provincie is geen land. En een vinger is geen hand.) In 1831 werd de Limburger Erasme Louis Surlet de Chokier regent van België en begon de miserie. Vind maar eens een koning. Die een beetje deugt. Je moet rekenen: in die tijd waren kandidaat-koningen doorgaans knettergek dan wel oerdom – of beide. Dat heb je, met inteelt. Tegenwoordig is dat al veel verbeterd. 

Doch ik dwaal af. 

Stel dat er geen beha’s bestaan. Dàt zou pas erg zijn. 

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: