Skip to content

Column 388

October 16, 2011

CONCERT VAN DE WEEK

Ik weet niet of u het in de pers gelezen hebt, maar ze waren – ik overdrijf niet – geweldig, meesterlijk en indrukwekkend. Nee, wacht, ik zou ze tekort doen. Ze waren fantastisch, ongelofelijk, groots en briljant. Ho, wat bazel ik nu voor onzin? Ze waren weergaloos, meeslepend, adembenemend, goddelijk en onsterfelijk. 

Jawel. Zo goed waren ze. (Ik weet wel niet of ze vet cool waren.) 

Al van bij het begin. Zoals ze opkwamen. Je zag meteen dat ze er zin in hadden. Ik werd er zelf een beetje blijer van. Reeds gleed een lichte waas van gelukzaligheid over mijn gelaat. Toen kwam de eerste noot en overviel mij een staat van genade waaruit ik pas gloeiend ontwaakte toen de laatste noot had weerklonken. 

Ja, ik heb deze week zeer genoten van het concert van Sir John Eliot Gardiner & The Monteverdi Choir & The English Baroque Soloists & His Majesty’s Sagbutts and Cornetts in Brugge.  

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Over vijftien jaar zijn de VRT en vtm verdwenen.

Tot die vaststelling komt de heer Carl Decaluwé, mediaspecialist namens CD&V. Hij heeft over de kwestie een boek geschreven dat een zeer lelijke titel heeft: ‘Live or let die’ – dat ziét er niet uit. Boeken met lelijke titels vertrouw ik meteen al veel minder. Als een uitgeverij zo slecht heeft nagedacht over de titel – hooguit één zinnetje –, hoe goed heeft ze dan nagedacht over de tienduizenden woorden die daarna volgen? 

’t Is bovendien een moeilijke titel, want ‘Live or let die’ is een variant op ‘Live and let die’, dat op zijn beurt een variant is op ‘Live and let live’. Nou, ‘leven en laten leven’, dat snap je wel, maar voor ‘leven en laten sterven’ moet je al eens stiekem googelen en bij ‘leven of laten sterven’ ben je het spoor helemaal bijster. Is dit een boek over euthanasie? 

Het ergerlijkste aan de titel is evenwel dat hij in het Engels is. Alsof er in onze rijke Nederlandse taal geen woorden bestaan waarmee je  een deugdelijke titel kunt verzinnen! Denk maar eens aan ‘Kaas’. Of ‘Zwerm’. Of ‘De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntje’. Of verkiest de heer Decaluwé misschien ‘Cheese’, ‘Swarm’ en ‘The very beautiful hours of Miss Symforosa, little beguine’? Ik mag hopen van niet, geachte heer Charles the Bald! 

Doch wat ik eigenlijk wilde zeggen, vrienden: dat de VRT en vtm zullen verdwijnen, laat ons dat nog even stilhouden, in de rusthuizen. 

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat is de betekenis van ons leven?

Dat is volgens Ask Jeeves de moeilijkste vraag ter wereld.

(Voor de mensen die nu zeggen ‘Voor mij is de moeilijkste vraag ter wereld: wat is Ask Jeeves?’: Ask Jeeves is een website die maandelijks zestien miljoen vragen van surfers beantwoordt. (Voor de mensen die nu zeggen ‘Voor mij is de moeilijkste vraag ter wereld: wat is een website?’: vraag het eens aan Carl Decaluwé.))

Ask Jeeves heeft een top tien opgesteld van vragen waarop de redactie geen sluitend antwoord kan verzinnen. Op twee staat: Is er een God? (Dat zullen we vernemen uit de memoires van Roger Vangheluwe.) Op drie: Hebben blondjes meer plezier? (Da’s een makkelijke: Ja, als ze harder lachen.)

Wat is de betekenis van ons leven? 

Ik heb een mens gekend die het antwoord wist. Hij wou het me wel verklappen, zei hij, maar hij mocht niet. Van wie dan wel, vroeg ik hem. Dat mag ik je niet vertellen, zei hij. Waarom niet, vroeg ik hem. Omdat je er niet klaar voor bent, zei hij. Hoe weet je dat, vroeg ik hem.  Omdat je er naar vraagt, zei hij. 

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik ben niet naar Sir John Eliot Gardiner & The Monteverdi Choir & The English Baroque Soloists & His Majesty’s Sagbutts and Cornetts in Brugge geweest.

Maar het hàd gekund.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: