Skip to content

Column 395

October 16, 2011

FELICITATIES VAN DE WEEK

Voor KetNet, een zender die ik nooit bekijk. (Het kind in mij mag geen tv kijken. Het moet buiten spelen en vantijds uit bomen vallen – doch dan wel liefst op een vuistdik herfstbladentapijt met bonte kleurenpracht.) Maar dat de nobele lieden achter deze zender het échte briefschrijven aan Sinterklaas in ere willen herstellen, verdient een dikke pluim en drie boterletters. Immers, wat is me dat toch, al die vooruitstrevende luie nonsens van mailen naar de Goedheilige Man? Gaan we die eerbiedwaardige grijsaard een beetje gaan beledigen misschien, voor z’n verjaardag? 

Nee, het is alom geweten dat de Sint van handgeschreven brieven houdt. Dan ziet hij, vanuit de hemel/Spanje (schrappen wat niet past), zo’n ukje aan tafel zitten, gebogen over een vel papier, van puur enthousiasme heen en weer wippend op z’n stoel, het tipje van z’n tong uit z’n mond – in de linkerhoek, zodat er in de rechterhoek aldoor plaats blijft voor de vulpen die het ukje er vantijds in steekt terwijl het doet alsof het nadenkt. De Sint moet even glimlachen. Het ukje haalt de vulpen uit de rechterhoek van z’n mond en likt snel met het tipje van z’n tong vanuit de linkerhoek naar de thans vrijgekomen rechterhoek. Dan gooit het zich op het vel papier en schrijft een Woord. Waarna het z’n hoofdje een beetje recht en vijftien graden naar rechts kantelt: keurend aanschouwt het de hanenpoten. De Sint kijkt vertederd toe. En gloeit stiekem een beetje van trots.

 

LELIJKE NAAM VAN DE WEEK

‘Rondetafels van de Interculturaliteit’.

Ziedaar. Zo lelijk dat ik het geen tweemaal durf schrijven. Wie dit bedacht heeft, past slechts één straf: met uitgerukte tong en afgehakte vingers en tenen aan een schandpaal geketend worden in een koning Arthur-boerka.

Zowat een jaar hebben ze, op eenvoudig verzoek van de federale regering, samen nagedacht en gediscussieerd, de deskundigen in kwestie. Ik heb hun namen even opgezocht: Marie-Claire Foblets, Christine Kulakowski, Marco Martiniello, Rik Torfs, Naïma Charkaoui, Jean-Philippe Schreiber, Christa Schaus, Sultan Balli, Suzanne Monkasa, Altay Manço, Gily Coene, Edouard Delruelle, Volkan Uce, Radouane Bouhlal en Habib Habibou – nee, sorry, die laatste niet. Respectievelijk een professor, een directrice, een professor, een professor, een directrice, een professor, een voorzitster, een coördinatrice, een consultente, een directeur, een professor, een adjunct-directeur, een projectmanager, een voorzitter en een voetballer van Zulte Waregem. 

Uit al die noeste intellectuele arbeid is thans een rapport ontsproten dat vanzelfsprekend voor ophef zorgt. Daar dient zo’n rapport immers voor: om het maatschappelijk debat aan te zwengelen en van die dingen. Een heel sympathieke zwengel vond ik alvast het voorstel om drie nieuwe, niet-religieuze feestdagen in te stellen, die een beetje voor diversiteit en tegen discriminatie zijn. Als ik eentje mag suggereren: 29 februari, Olympiade van de Mensheid. 

 

HERDENKING VAN DE WEEK

Die van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat was alweer een tijdje geleden.

Wat stapte hij toch weer onkoninklijk, prins Filip, daar aan de Congreskolom, toen hij een krans richting graf Onbekende Soldaat dirigeerde. Het leek zelfs wat stuntelig, als was onze toekomstige monarch een beetje bang van de Onbekende Soldaat – iemand had hem moeten zéggen dat die knakker dood is. Ik aanschouwde de prins en verlangde heel even naar zijn vader. Bij een Eerste Wereldoorlog hoort een Albert. 

Ik heb meer dan eens aan de Menenpoort gestaan. Een enkele keer omdat ik me van rijrichting had vergist, doch doorgaans met opzet. Op zonnige dagen, wanneer je van bovenaf over de vlakte om Ieper heen uit kunt staren en, na lezing van de inscripties op de koperen platen in de muren, in de verte de amechtige doodsreutel van duizenden jongemannen hoort, een doodsreutel die vanonder hun eerste snorretje ten hemel stijgt en zoet klinkt omdat het kermen stopt. 

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: