Skip to content

Column 319

October 17, 2011

BRIEF VAN DE WEEK

Geachte heer Barack Obama,

 

Mag ik u vooreerst feliciteren met uw fraaie naam? Barack Obama, dat klínkt goed. Net als Obama Barack – geen mens had het vreemd gevonden indien Obama uw voornaam ware geweest. 

Men moet zulks niet onderschatten, het belang van een welluidende naam. ’t Is het halve product. Wat lekker bekt, neem je makkelijk in de mond. En van vertrouwdheid komt vertrouwen. Daarom zal bijvoorbeeld Michel Delacroix nóóit premier van België worden – Delacroix Michel, dat klínkt niet. 

U vraagt zich nu ongetwijfeld af, geachte heer Barack Obama, wie die Michel Delacroix dan wel mag zijn. Laat ik u niet langer in spanning houden: Michel Delacroix is een Belgische senator die zich vermeit met het zingen van liedjes over kleine joodse meisjes die naar Dachau gaan. Een nevenverschijnsel van de democratie, zullen we hem maar noemen. Of royaal betaalde ranzigheid.

Doch thans weer terzake, geachte heer Barack Obama. Ik wil u ook feliciteren met uw vrouw. Ze is niet alleen een ferme madam maar ook en bovendien veel negerder dan u bent. Ik hoop dat wij haar veelvuldig te zien en te horen krijgen. Dat is goed voor ons. Oprah blijft toch altijd een beetje dat-mens-van-de-tv. Uw vrouw is van de wereld.

Tevens wil ik u feliciteren met uw kinderen. Twee leuke meisjes. Tien en zeven, een en al glimlach en krulletjes. En ze willen een hondje. Geen PlayStation 4 of een Ultra Max Barbie Super Dome – nee: een hondje. Iets dat woef doet en pluizig over het gazon schiet, waar je heerlijk achter aan kunt rennen, onderwijl gilletjes van verrukking slakend. 

Nu het me te binnen schiet, geachte heer Barack Obama: ik wil u ook feliciteren met dat hondje. Niet zozeer omdat u uw kinderen hebt beloofd dat ze er eentje zullen krijgen – ouders beloven wel gekkere dingen –, maar vooral omdat u al hebt aangekondigd dat kwestieus keffertje er eentje uit het asiel zal zijn. Eentje dat woef doet en mistroostig voor zich uit zit te staren, in een kooi in Death Row. Blacky.

Doch genoeg vrolijkheid. Ik ben zo vrij om even uw aandacht te vragen voor enkele belang- en zorgwekkende gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld terwijl u het zo druk had, daar in uw land waar god zegent. Als toekomstige wereldleider kunt u maar beter goed geïnformeerd zijn, nietwaar?

Neem nu de economische crisis. Bij ons Europeanen begint die aardig zichtbaar te worden. Zo hebben de schoenmakers het hier dezer dagen bijzonder druk, verneem ik. Mensen laten hun schoeisel zowaar weer herstéllen – nou, dan weet je het wel: de hongerwinter loert om de hoek. Ten overvloedigen bewijze: bij de Voedselbank en Poverello loopt het storm. Mensen schuiven aan voor een betaalbare warme hap, of laten bij nacht voedselpakketten aan huis brengen. Het kraakt. Straks begint het te scheuren. 

Gelukkig, geachte heer Barack Obama, is er in deze donkere tijden nog de Boekenbeurs. Daar is altijd wel goed nieuws te rapen. Zo is het tot dusver best verkochte boek op die beurs ‘SOS Piet 2’, het – jawel – tweede deel van wat ongetwijfeld een lange reeks kookgidsen zal worden, van de hand van de befaamde keukenPiet Huysentruyt – u vergeeft mij de flauwe woordspeling. Om maar te zeggen: snapt ù er nog wat van? Voedselpakketten én kookboeken? 

Over eten gesproken: wat is ùw favoriete gerecht? Hopelijk geen forel in botersaus, want daarmee zou ik u niet kunnen feliciteren. Maar ik zou het wel graag weten. Bent u een man van vis? Of gaat u voor het boutje? En – veel belangrijker: kunt u genieten? 

 

Met zeer benieuwde groeten,

 

Uw overzeese correspondent

 

PS: Ik verneem dat u volgend jaar naar Brussel komt. Daarom nog gauw even deze tip: als u daar een half blanke, half bruine man ontmoet, noem hem dan geen ‘brother’; dat is gewoon onze defensieminister.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: