Skip to content

Column 323

October 17, 2011

CITAAT VAN DE WEEK

“De centen kunnen wat mij betreft de boom in.”

Aldus sprak gistermiddag Tia Hellebaut, beschermheilige der pizza’s, ten antwoord op de vraag of ze als olympisch kampioene door haar vervroegd afscheid niet naast een berg poen greep.

Dat was natuurlijk een stomme vraag. Tia heeft een garnaaltje in haar buik en vrouwen met een garnaaltje in hun buik hebben wel wat anders aan hun hoofd dan bergen poen. Kinderkamerkleuren, bijvoorbeeld, en barensweeën.

Trouwe lezers van deze column herinneren zich natuurlijk dat ik jaren geleden al heb geschreven over het trauma dat ik heb overgehouden aan de hoogspringlessen die ik als knaapje diende te ondergaan vanwege een turnleraar die opvoeding verwarde met dril. (Voor de niet zo trouwe lezers: zie voorgaande zin.) Toch heb ik hoogspringen altijd aardig gevonden, en wel omdat het volstrekt nutteloos is. Een spelletje is het, meer niet. Het gaat erom of jij hoger kunt dan je vriendjes. Kinderen spannen een touw of elastiek, of schatten een zachtaardig ogend haagje in – en hup, daar gaan ze: nijdig aanloopje, wilde sprong, buitelende landing. Keer op keer, een halve middag lang, tot het zweet ze in de kindernekjes staat en de benen blauw en de knieën groen zijn. Dan is het tijd voor een boterham en een glas melk. Moeder strijkt even bezorgd over de natte hoofdjes, blikt naar buiten en zegt: “Nog een halfuurtje. En dan in bad.” Waarna de voedzaam gevulde kroost juichend weer naar buiten rent en met van melk klokkende maagjes monter aan het verspringen begint. Vanuit het raam staat moeder, de vieruurtjesbordjes afwassend, glimlachend toe te kijken. Even droomt ze weg en vraagt ze zich af of er eentje tussen zit zoals zij. Eentje dat een kwarteeuw later olympisch kampioene wordt en daarna zegt dat de centen wat haar betreft de boom in kunnen.

Je nutteloosheid was mooi, Tia. En vooral: eindelijk zijn we van dat ellendige ‘Start me up’-deuntje verlost. 

 

TOBBACK VAN DE WEEK

Louis – maar de competitie was niet echt fel.

Stond er op maandag nog in de krant dat de burgemeester van Leuven die dag zijn eerste computer in gebruik zou nemen, dan liet de heer Tobback ’s anderendaags al weten dat zulks niet het geval was geweest. “Ge moet niet alles geloven wat er in de gazetten staat”, verduidelijkte hij in de gazetten.

Zou de burgemeester er een beetje bàng van zijn, van computers, zoals veel mensen van zijn generatie? Of is het gewoon oprechte desinteresse? Omdat het nu eenmaal érgens moet stoppen?

Iedereen om mij heen ‘zit op’ Facebook. Virtuele cafépraat, geven ze toe. Ik verkies échte cafépraat. Op café. Roes der vluchtigheid, het voor altijd gedronken biertje, de eeuwig verdwenen woorden.

Wanneer gaan wij eens samen eentje drinken, Louis?

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik heb me een wijle zitten vergapen aan de pokerspelpramma’s die VT4 en 2BE dezer dagen na middernacht uitzenden. 

Je ziet vijf trienen rond een tafel zitten, met elk twee kaarten voor zich. Hun gezichten verraden niks – training of botox, ik weet het niet. Ze schuiven plastic schijfjes voor zich uit. Na een tijdje wint één van de trienen en gaat een andere eruit. Hun gezichten verraden nog altijd niks – dan toch botox, denk ik. 

Er bestaat ook een variant met mannen: ziekelijk bleke types, zuiders behaarde lieden, achter zonnebrillen verscholen schizoïden. Ook zij schuiven met schijfjes tot het lot hen scheidt – dat is hun specialiteit. 

Men zegt dat echte beroeps niet spelen voor het geld. Wie voor het geld speelt, verliest. Wie speelt om te winnen, oogst cash. Maar da’s toeval. Wat hem betreft kunnen die centen de boom in.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: