Skip to content

Column 327

October 17, 2011

GEDACHTE VAN DE WEEK

‘Zelfkwelling is het begin der wijsheid.’

Dat moet Bert Anciaux gedacht hebben, toen hij op z’n blog noteerde hoe hij zich voelde. (Bert denkt wel vaker van die malle dingen. Zo dacht hij ooit eens: ‘Laat ik een blog beginnen!’) 

Wat de minister daar allemaal al dan niet met mekaar vergeleek is voer voor exegeten. Mij trof in de hele kwestie vooral de woede waarin de heer Eric Van Rompuy plots ontstak. Dat had ik nooit verwacht, van iemand met een broer die haiku’s schrijft. De heer Van Rompuy werd schier uitzinnig, beet bijna een stuk uit z’n microfoon en schreeuwde de minister Iets Lelijks toe. Daarna werd hij schuimbekkend op een draagberrie afgevoerd, doch dat kregen we helaas niet meer te zien.

De heer Van Rompuy meent dat de minister zich moreel superieur waant. Hij vindt de excellentie – zo schreef hij op zijn blog – “één van de zieligste politici ooit”. 

Dat het intellectueel debat tegenwoordig via blogs wordt gevoerd, zulen we maar vooruitgang noemen. 

Ja, soms is vooruitgang verontrustend. 

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat is poolbiljart?

Volgens een rechter in Kortrijk is het volstrekt onmogelijk om te bepalen of poolbiljart een sport dan wel een spel is. En dus oordeelde hij dat de cafébaas die voor hem stond het rookverbod niet kan overtreden.

Volgens Volksgezondheid is poolbiljart een sport van zodra er drie tafels staan; bij één of twee tafels spreken we van een spel. Het is geruststellend dat Volksgezondheid over die dingen waakt en ons snel uit onze onzekerheid verlost. 

Volgens mij is poolbiljart poolbiljart. Je kunt in je eentje zitten bikkelen alsof het topsport is en je kunt met z’n elven lopen lummelen in de zon. Het onderscheid tussen sport en spel is even onzinnig als het onderscheid tussen stilte en geluid. Het ene bestaat niet zonder het andere.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

De gedichtendag

werd triomfantelijk weer

geen gedachtendag

 

GOED NIEUWS VAN DE WEEK

Er valt temidden alle droefenis heel wat te vieren, dit jaar.

De dertigste verjaardag van de elpees London Calling, Unknown Pleasures, The Specials, Look Sharp, Metal Box, Three Imaginary Boys, Singles Going Steady, Fear of Music, Armed Forces, Reproduction, Replicas, 154, Drums & Wires, One Step Beyond, Second Edition, The Undertones, The B-52’s, Highway to Hell, Rust Never Sleeps, Joe’s Garage, Live Rust, Sheik Yerbouti, Eskimo, Off the Wall, Discovery, Rise en C’est Chic, bijvoorbeeld. U herinnert ze zich ongetwijfeld nog allemaal alsof het gisteren was en u met een volstrekt potsierlijk kapsel en in ronduit malle kleren de deur uitstapte teneinde ofwel existentieel voor u uit te staan staren in krappe cafeetjes ofwel als een mechanische idioot te staan dansen in gepimpte achterafzaaltjes. U was immers modern. Voor het eerst – en voor het laatst.

Vandaar dat u dit jaar moet vieren dat u ooit modern bent geweest. Uw kinderen zullen het vanzelfsprekend niet willen geloven en gillend de kamer uit rennen wanneer u ter staving van uw bewering oude foto’s opdiept, doch daar dienen kinderen nu eenmaal voor. Laat u niet van de wijs brengen. Wurm u nog één keer in die kleren die u – sentimenteel als u bent – nooit hebt kunnen weggooien. Leen van uw zoon of dochter een platenspeler. Pleur dat vinyl onder die naald en ga loos. En wees niet te streng voor uw haar.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: