Skip to content

Column 330

October 17, 2011

BRIEF VAN DE WEEK

Geachte heer Guy Verhofstadt,

 

U bent terug. Ten bewijze daarvan zat u vorig weekend tijdens een belangwekkende bijeenkomst uwer warmhartige liberale familie geheel ontspannen op de eerste rij. U zat daar – en zei geen woord. Een wolk van welbehagen daalde neder over de zaal, en bij uitbreiding over de natie. Iedereen begreep: de Heiland is wederom onder ons, doch Hij verkiest voorlopig te zwijgen.

U bent geen seconde te vroeg terug, geachte heer Guy Verhofstadt. Er is werk aan de winkel. (Want de rest heeft er – tussen ons gezegd en gezwegen doch wellicht niet tot uw grote verbazing – een zootje van gemaakt, tijdens uw afwezigheid. Was me dat een gesukkel.) Vandaar dat ik zo vrij ben u thans reeds op de hoogte te brengen van enkele kwesties die uw bijzondere aandacht verdienen, daar zij het volk in verwarring achterlaten en een volk in verwarring is geen goed bestuur. 

Ik zal maar met de deur in huis vallen: de villa van de Pfaffs staat te koop. Jean-Marie en Carmen wonen te groot. Hun nest is leeg en van al dat poetsen word je ook niet blijer. Zullen de Pfaffs een geschikt onderkomen vinden? We hopen het van harte en volgen het op de voet. 

Eén Waal op zes leeft onder de armoedegrens. En één Vlaming op tien. Da’s samen een pàk volk, dat het moet stellen met maximaal 860 euro per maand. Zullen zij een geschikt onderkomen vinden? We hopen het van harte en volgen het op de voet.

De communautaire dialoog is dood. In Vlaamse stadions zingt men ‘Les Wallons, c’est du caca!’ Uit een studie van Renault blijkt dat de Belgen het meeste gevoel voor humor hebben. Begrijpt u, geachte heer Guy Verhofstadt, de verwarring al een beetje?

En het gaat maar door.

De jazz-sector is onrustig na de bekendmaking van de pre-adviezen voor haar betoelaging – en u weet hoe onrustige jazzmusici klinken.

Van de 6.000 talen ter wereld zijn er 2.500 met uitsterven bedreigd, meldt de Unesco. Hopelijk zijn wij er niet bij – je zult ’s morgens maar wakker worden en vaststellen dat je taal uitgestorven is. (Of hopelijk net wel: dan zijn we meteen ook van die ellendige communautaire dialoog verlost.) 

Ignace Crombé is slechts vijfde geworden in de verkiezing van Cultfiguur van 2008. De leden van Cultureel Jongeren Paspoort kozen stomweg voor Peter Van de Veire – er zijn geen normen en waarden meer. Mannen gaan naar prostituées. Ze laten zich er drogeren en bestelen. Kleuters drinken onvoldoende en gaan op school te weinig naar het toilet. Fientje Moerman verandert in één dag in een schoothondje. Inbrekers stelen in één klap 49 chihuahua’s. Chihuahua’s! Ik zeg u: er zijn geen normen en waarden meer. (Wie weet kan Jean-Jacques De Gucht daar wat aan doen, na zijn glansrijke verkiezing. We hopen het van harte en volgen het op de voet.)

U merkt, geachte heer Guy Verhofstadt, dat de situatie ernstig is. En alsof dit alles nog niet volstaat: het wetenschappelijk tijdschrift Science meldt dat de krachtigste gammaflits ooit is waargenomen. Even krachtig als negenduizend supernova’s bijeen. Het enge is: daar kan ik me niks bij voorstellen, bij negenduizend supernova’s. Niet eens bij één supernovaatje. Hoeveel kerncentraleontploffingen is dat? En een hoeveel vuurwerkfabriekontploffingen gaan er in één kerncentraleontploffing? En zo blijf je maar bezig, tot je verschrikt naar je aansteker staart. Helemààl akelig wordt het als je verneemt dat de gammaflits zich op 12,2 miljard lichtjaar van hier bevond. 12,2 miljard lichtjaar. Dat kun je volgens mij niet eens meer ‘ver’ noemen. ‘Ver’ vooronderstelt een begrip van afstand. Dat begrip valt hier weg. Wij verkeren allen in de onbegrijpelijkheid.

Met vertwijfelde groet,

 

Uw existentiële correspondent

 

p.s.: deze keer geen p.s.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: