Skip to content

Column 331

October 17, 2011

SEIZOEN VAN DE WEEK

Het wielerseizoen.

De veldrijders zijn opgeborgen, de échte coureurs komen van stal. Dat er al een Ronde van Qatar is gereden, en een Ronde van Australië, en een Ronde van Californië, ach, daar moeten wij eens mee lachen. Dat is prutswerk, klein geknoei. Hooguit leuk voor de sponsors. Nee, het seizoen begint vandààg. Hier bij ons, uitvinders van het wiel, minnaars van het lijden. Snot uit de bek, blik op oneindig, verzuurd verzet. Slagregen, sneeuw. Overmere, Oosterzele, Horebeke, Etikhove, Dikkelvenne, Schelderode: staties van de kruisweg. 

Veel heiliger dan een renner kun je niet worden. 

 

DAKLOZE VAN DE WEEK

De werkende dakloze.

In het zonnige Californië weten ze er alles van: tentenkampen vol mensen die uit hun huis zijn gezet omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. Banken zijn nu eenmaal niet gespecialiseerd in medelijden. Sentiment is geen rendement.

Ik zag beelden van zo’n tentenkamp dat was neergezet op een plek waar tevoren werkloze daklozen rondhingen. Die werden verjaagd. Door de overheid. We zullen het maar crisismanagement noemen. In het zonnige Californië. 

Bij ons loopt het lang zo’n vaart niet. Als u dezer dagen ergens te lande een tentenkamp ontwaart, deins dan niet verschrikt achteruit. Weet dan dat het hier een tentenkamp betreft waarin mensen zich vrolijk bedrinken in afwachting van de doortocht van het peloton. 

 

SCAN VAN DE WEEK

De hersenscan bij sollicitatie voor een topjob.

Professor Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit Rotterdam hield er deze week een warm pleidooi voor, in het vermaarde tv-programma Phara. Het kàn en je leert er wat uit, zei hij. Zodat je kunt vermijden dat pakweg een psychopaat of een autist aan de knopjes van de wereldeconomie gaat zitten. 

De heer Verbeke is hoogleraar Sales en Account Management. Hij  doet onderzoek op het gebied van neuro-economie, het raakvlak van economie, psychologie en neurologie. Op zijn website vermeldt hij voorts dat hij bedrijven als Coca-Cola, Philips, Campina en Delta-Lloyd met advies heeft bijgestaan. Dat kunnen wij niet van onszelf zeggen, dus luisteren wij als zo’n man spreekt. En als zo’n man dan zegt dat hij verwacht dat over pakweg een jaar of vijf werkgevers hun werknemers een hersenscan zullen opleggen, slikken wij eens moeilijk en overwegen wij een snelle emigratie naar Vanuatu, alwaar wij zullen leven van de visvangst en de liefde. Wij willen helemaal niet weten of wij autist dan wel psychopaat zijn. Wij koesteren onze hersenen als ons eigen kleine reservaat, waarin wij in het grootste geheim fantastisch zijn en Kuurne-Brussel-Kuurne winnen.  

 

MODETREND VAN DE WEEK

Cartoonisten in boerka.

Zo zat hij daar, Gregorius Nekschot, in het voortreffelijke tv-programma Pauw & Witteman: in een boerka. Niet omdat hij dol is op malle verkleedpartijtjes, wel omdat hij gekken geen doelwit wil bieden. 

Smaakvol kun je Nekschots cartoons niet noemen en echt grappig zijn ze evenmin, maar dat is natuurlijk geen criterium – Geert Hoste trekt volle zalen. Dat de regering hem vorig jaar manu militari uit zijn huis had gehaald en zijn computer had doorzocht op verdenking van aanzetten tot haat, dàt was het heikele punt, vond Nekschot. Hij meende dat zijn regering de vrijheid van meningsuiting veel hoger in het vaandel had moeten voeren en hem dus had moeten verdedigen en beschermen in plaats van lastig te vallen omdat een paar moslims zijn cartoons aanstootgevend vinden. 

Die moslims zouden zich beter wat meer bezighouden met wat écht belangrijk is: de velokoers, verdomme!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: