Skip to content

Column 339

October 17, 2011

DIER VAN DE WEEK

Probo, de gerobotiseerde kruising tussen een olifant en een miereneter die dinsdag in de VUB wereldprimeurgewijs werd voorgesteld als zijnde het nieuwe beste maatje van langdurig gehospitaliseerde kindjes. Is me dat een lelijk ding.

Die kleur alleen al: wc-groen. Niet dat ik iets tegen groen heb – integendeel zelfs, ik vind het bijvoorbeeld een zeer geschikte kleur voor gras –, maar die tint is ronduit akelig. Ware ik een langdurig gehospitaliseerd kindje, ik vroeg meteen na het ontwaken uit de verdoving om een verse portie narcose, teneinde dat enge, kille ding niet langer te hoeven aanschouwen.

Dat het ding zo eng en kil is, heeft natuurlijk ook te maken met z’n vorm. Een kruising tussen een olifant en een miereneter. Wat is er in godsnaam sympathiek aan een miereneter? Je weet niet eens waar de voorkant zit – tot het beest z’n bek opendoet en er een lange, wormachtige, kleverige tong tevoorschijn schiet. O wat lief. Als miereneters zulke schatjes waren, dan hadden we er al lang huisdieren van gemaakt. Of kent ù misschien iemand die thuis een miereneter heeft lopen? 

Werkelijk, ’t is een totale miskleun. Ik vind: als je dan toch een knuffeldier bedenkt voor angstige eenzame kindjes, maak er dan een herkenbaar, betrouwbaar en warm dier van. Zoals de buffel in Jean-Marie Dedecker. 

 

VRAAG VAN DE WEEK

Hebt u het ook gevoeld, donderdag?

Jawel, het was op 23 april weer Wereldboekendag. Dat hebben we te danken aan de Unesco, die pientere jongens die ook de Werelderfgoedlijst hebben bedacht.

Waarom 23 april? Simpel: omdat op die dag in 1616 twee redelijk bekende schrijvers zijn overleden. Ik zal ze even aan u voorstellen. William Shakespeare (1564-1616) schreef 38 toneelstukken en 154 sonnetten en voorts nog wat andere rommel. Dat deed hij makkelijkheidshalve in het Engels. Miguel de Cervantes Saavedra (1547- óók 1616) schreef niet in het Engels. Dat was slim bekeken. Hij produceerde een twintigtal toneelstukken en enkele romans, en werd vijf jaar lang gevangen gehouden door piraten – foei. Hij stierf in armoede in Madrid, op – jawel – 23 april 1616, tien dagen voor Shakespeare in Stratford-upon-Avon op 23 april 1616 overleed. Ja, dat kwam er nu eenmaal van, met die Gregoriaanse en Juliaanse kalenders. 

Zo. Nu u beide schrijvers een beetje beter kent, kunnen we weer verder.

Welnu: ik heb donderdag ter ere van Wereldboekendag kunnen weerstaan aan de verleiding om ‘Jean-Marie Dedecker. De buffel’ te lezen.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

We zijn gezegend.

In tijden van crisis moet men zich optrekken aan goed nieuws. En hoe futieler het goede nieuws, des te weldadiger het effect. U kunt zich derhalve voorstellen in welke gloed van gelukzaligheid ik mij woensdag wentelde nadat ik gelezen had dat Mathilde de meest geliefde prinses van Europa is.

Dat blijkt uit een enquête van het vermaarde Franse royaltyblad Point de Vue. Liefst 47,8 procent van de ondervraagde lezers meent dat Mathilde de beste koningin wordt. Mette-Marit van Noorwegen haalt twee procent. De lezers van Point de Vue hebben het blijkbaar niet zo voor een alleenstaande moeder van een kind dat door een drugsdealer is verwekt. Vreemd.

Hoe dan ook: we zijn gezegend. Mathilde wordt de beste koningin. Nu nog Louis van Gaal als bondscoach en Jean-Marie Dedecker als premier.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: