Skip to content

Column 348

October 17, 2011

APPARTEMENTEN VAN DE WEEK

Die van Albert II Felix. Proficiat, sire!

Vooral dat ‘Felix’ vond ik zo aardig, op die verkoopsovereenkomst. Het leek me eraan toegevoegd om te vermijden dat mensen kunnen gaan denken dat er nog een andere Albert II bestaat, die bijvoorbeeld Erwin heet met z’n tweede naam. 

Overigens heet u voluit ‘Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie’. Ik vertaal even: ‘Door Adel Schitterend Gelukkig Beroemde Krijger Geschenk van God Gezalfde Welgeboren Zee’. Ik moet zeggen: zo had ik u nog niet bekeken. Nomen est omen, dat is wel duidelijk. Geen wonder dus dat u appartementen aan zee heeft gekocht. 

Voorts wens ik u, geacht staatshoofd, vooral een goede conciërge toe. Met vriendelijke groeten,

vanwege Jahweh is Genadig, Vrije Man, Bekwaam in het Raadgeven.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Is zeven genoeg?

België vaardigt zeven ministers af naar de heiligverklaring van pater Damiaan, op 11 oktober in Rome. 

Hoe zou zoiets gaan? Zou België, als leverancier van de heilige, een onbeperkt aantal zitjes hebben gekregen? Of was er een kale prelaat die vanuit Rome aan Herman Van Rompuy droogjes liet weten: ‘Zeven.’? Waarop onze premier eens krachtig binnensmonds vloekte, uit z’n stoel opveerde en naar het raam beende. Daar herwon hij zijn zelfbeheersing. Hij vouwde de handen op de rug, keek uit het raam en ademde diep uit. Toen prevelde hij: “Le mieux est l’ennemi du bien.” Waarna hij de keel schraapte, een glas water dronk en de begroting fikste – dan was dàt alvast geregeld.

Zouden we een mal figuur slaan, straks, met onze zeven excellenties? Volstaat het dat we én de premier én twee vicepremiers én de minister van Landsverdediging én de minister van Justitie én de staatssecretaris van Begroting, Gezinsbeleid, Asiel en Migratie afvaardigen? Ik vrees ervoor. Je moet rekenen: het zit daar tjokvol hoge geestelijken, in het Vaticaan, ettelijke honderden zijn het er, stuk voor stuk gehuld in indrukwekkende gewaden – dat is een zéé aan diepchristelijke deugdelijkheid. Volgens mij gaat ons petieterige delegatietje daarin verdrinken. Geen hond van de pers die er een kluif in ziet, in zo’n schraal hoopje grijs. En dat is een gemiste kans. Een kans om eindelijk eens aan de wereldpers te kunnen vertellen wat voor fijn land België wel niet is. 

We moeten Kim Clijsters from Belgium sturen. En Jada voorop. Met in haar knuistje een héél klein vlaggetje, dat wappert in de wind die daar wordt gemaakt.

 

FEESTJES VAN DE WEEK  

Feestjes na nederlagen.

Sommige van onze voetbalinternationals blijken na verloren wedstrijden duchtig aan de zwier te zijn gegaan, naar verluidt zelfs in gewillig vrouwelijk gezelschap. 

Tja, hoe gaat dat? Dan zit je daar, in Chocowakije, na de match. Je zit daar, pulkt even aan je neus en denkt: ‘Chocowakije, begot. Hoe zouden de wijven hier zijn?’ Naast je zit iemand die even in z’n oor kotert en denkt: ‘Chocovacqui, dedieu. Comment seraient les nanas ici?’ En hop, l’union fait la force.

Ik heb niets tegen een genoeglijk uit de hand lopende rouwmaaltijd, maar zo’n feestje na een nederlaag, nee, dat lijkt me niks. Opgefokt gedoe, gespeeld vertier. Iets te veel Dolce en Gabbana, iets te weinig gloed. Een rouwmaaltijd mag eindigen in vol weemoed vertelde prachtige verhalen over de aflijvige, waarbij men het voortdurend en in overtreffende trap met elkaar eens is dat het een voorrecht was hem of haar gekend te hebben. Men eert het gedenkwaardige. 

Wie na een smadelijke nederlaag vrolijk op de lappen gaat, eert hooguit zijn eigen onbenulligheid.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: