Skip to content

Column 351

October 17, 2011

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het leek wel een slechte scène uit een slechte maffia-film. 

Twee godfathertjes die in het diepst van hun gedachten capo di tutti capi zijn, spelen verzoeninkje. Decor: een protserig landgoed met dito kasteel, symbolisch in niemandsland. Sleeën met chauffeurs, bewaking aan de poort, oortjes alom. Veel te opgewekte gezichten, veel te brede gebaren, veel te witte tanden. Omhelzingen die er geen zijn, champagne met het boeket van azijn, uitwisseling van nepcadeaus. De plaatselijke pastoor prevelt iets van ‘respect’.

Gelukkig léék het maar zo. De heren Vanden Stock en D’Onofrio zijn geen gangsterbazen die duistere dingen doen en mekaar al te graag de strot zouden afsnijden. De heren Vanden Stock en D’Onofrio zijn achtbare bewindslieden van rivaliserende voetbalclubs, die het tijdelijk oneens waren. Voorts zijn zij beste vrienden.

Soms is de werkelijkheid mooier dan de verbeelding.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Zou ù dat leuk vinden?

De familie van de befaamde schrijver Dimitri Verhulst alvast niet. Ze wordt in zijn bejubelde en thans verfilmde roman opgevoerd als een bende dronkaards met het moreel besef van een sanseveria, en de familie bestrijdt deze zienswijze, met als argument dat die niet strookt met de waarheid.

Het zal je maar overkomen, een schrijver in je familie. Paranoia alom! Hij gaat er toch niks van gebruiken zeker, voor zijn volgende boek, bedenkt tante Wies zorgelijk terwijl ze een beetje onhandig met de reusachtige taart uit de keuken komt gestapt en die maar net veilig op de eettafel krijgt. Nonkel Juul neemt de schep en roept ‘Wie eerst?’, waarop vijf kinderbordjes tegelijk omhoog gaan en een gekakel van jewelste losbarst. Ondertussen schenkt tante Jeanne zichzelf nog een portootje in en trekt nonkel Pierre gulzig aan zijn sigaret. Zijn blik kruist die van de schrijver. Dat hij mijn kloten kan kussen, peinst Pierre, heel die schrijver. Dat hij schrijft wat hij wil. Ik veeg er mijn zak aan. En hij drinkt zijn halve pint in één keer leeg.

Buiten is het donker en koud. De eerste dag van het nieuwe jaar is alweer bijna voorbij.

 

OUDE WIJSHEID VAN DE WEEK

Het kan altijd beter.

Uit het jaarlijks ontwikkelingsrapport van de Verenigde Naties blijkt dat Noorwegen het beste land ter wereld is om in te wonen. Het slechtste is Niger. België staat op de zeventiende plaats. 

Dan denk ik: zeventiende, op honderd tweeëntachtig, dat is lang niet slecht, voor het speldenkopje dat wij zijn. Houden zo. 

Bij CD&V denkt men anders. Zeventiende? Dat kan beter, denkt men daar, en dus wil deze partij het leven in België nóg prettiger maken: alle seks moet toegelaten zijn vanaf veertien jaar. Nu mag je gek genoeg de nobele sport der penetratie beoefenen vanaf je veertiende maar zoenen en strelen pas vanaf je zestiende. Al dat gepenetreer zonder zoenen en strelen, dat moet maar eens gedaan zijn, vindt CD&V. Zo heeft god dat niet bedoeld.

De wetgever wellicht ook niet. Naar verluidt betreft het hier een slordigheidje bij de aanpassing van het seksueel strafrecht in 1989. Een slordigheidje. Ik vind dat telkens weer verbazend. Dat men slordigheidjes begaat bij het opstellen van wetteksten. Wetten horen niet slordig te zijn. Van slordige wetten krijg je slordige mensen. En vraag maar eens aan Luckas Van Der Taelen wat slordige mensen doen. Je bespuwen, bijvoorbeeld, als je wat zegt dat ze niet bevalt. Het Vlaams Parlementslid heeft er de buik van vol, van die kutjongeren die baldadig de straten afschuimen. Opruimen, die handel. Goedschiks, kwaadschiks. 

Ik zou er Dick op afsturen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: