Skip to content

Column 354

October 17, 2011

VRAAG VAN DE WEEK

Dat moet toch ongelofelijk stinken, als je ermee in de regen loopt?

Ziedaar wat ik me afvroeg toen ik vernam dat de heer Filip Redant uit Mechelen zich een pullover uit hondenhaar heeft laten breien. Daartoe heeft de man jarenlang het uitgekamde haar van zijn newfoundlander Brunello bijeengespaard. Men kan het toejuichen.

Kenners zullen opwerpen dat de newfoundlander een waterafstotende dubbele vacht heeft en dat de pullover van de heer Redant derhalve meteen ook een handig regenjasje is. Dit durf ik te betwijfelen, al was het maar omdat ik meen dat die haren hun waterafstotende kwaliteit verliezen van zodra ze niet meer aan de hond vastzitten en dat we in dat geval toch al gauw moeten spreken van een regenjasje van zo’n zeventig kilogram. Ga daarmee fietsen.

Nu, stinken of niet, het zal de heer Redant een rotzorg zijn. Immers, wat u en ik ‘stinken’ zouden noemen, noemt hij gewoon ‘lekker naar hond ruiken’. Want zo zijn ze wel, die echte hondenvrienden. Dat is ware liefde. Zulke lieden dragen hun hond in zich mee, koesteren en aanbidden hem – en in het diepst van hun gedachten zíjn ze zelfs een beetje hond. Als ze konden, ze zouden kwispelen. Ten bewijze, deze uitspraak van de heer Redant: “Als Brunello later overlijdt, heb ik een mooi aandenken.”

En als het gemis hem al te machtig wordt, kan hij de pullover nog eens de leiband omdoen en door de straten slepen.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

De Mexicaanse griep heeft deze week in ons land ruim 40.000 mensen – onder wie de befaamde wielervoorman Johan Bruyneel – te grazen genomen. 

Denk Turnhout, denk Dilbeek, denk Sint-Truiden, denk Lokeren. Zoiets. In één klap. Gezondheid!

En toch stelt het nog niks voor, zeggen griep-watchers. Tot dusver zitten we aan 0,7 procent van de bevolking, en de verwachtingen zijn dat we naar 20 tot 30 procent gaan.

Straks durft Sinterklaas niet naar België komen.

 

MAN VAN DE WEEK

Drs. P.

Op het gevaar af u te beledigen doch ik vermeld dit er even bij voor de hangjongeren onder mijn lezers: deze lettercombinatie dient te worden uitgesproken als ‘doctorandus pee’ en verwijst naar een 90-jarige Nederlands-Zwitserse heer van stand, genaamd Heinz Polzer, die ons tal van prachtige liederen en verzen heeft geschonken, waarin hij op schier onnavolgbare wijze met de Nederlandse taal artistieke gymnastiek bedrijft. Ik denk hierbij spontaan aan het voortreffelijke ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’, een wonderlijk chanson dat volstrekt niet over knolraap en lof, schorseneren en prei gaat, doch over de menselijke staat van verval en aanverwante ongemakken. Kortom, ’t is vakwerk dat niet genoeg kan worden geprezen.

Vandaar dat ik zo verguld was, toen Drs. P (inderdaad, géén puntje na de P, beste hangjongeren) afgelopen week werd gehuldigd door de VRT en de Nederlandse Taalunie, vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de verspreiding van hoogwaardig Nederlands. Hij mocht een oorkonde ontvangen en een huldelied aanhoren en ik hoop dat het louter aan zijn hoge leeftijd en daarmee gepaard gaande lichamelijke gesteldheid lag dat er geen groots vuurwerk werd aangestoken dat tot in de diepste oerwouden van Indonesië zichtbaar was nadat hij urenlang oorverdovend was toegejuicht door een uitzinnige menigte. Dat wil namelijk weleens voorvallen, bij hoogbejaarden, dat ze niet zo tuk meer zijn op teringherrie. Doch genoeg over de menselijke staat van verval. Laten we het over schoonheid hebben. Over schoonheid en verwondering en lichte verrukking. En een glimlach die je niet kwijtraakt. 

Kortom: schaft u thans allen, ter lering en vermaak, zoniet het gehele oeuvre dan toch minstens de dubbele verzamelaar ‘Drs. P Compilé sur CD’ aan (Polydor 847 920-2, 1991, vijftig liederen, nooit te duur). 

Zo. En dan is het nu even tijd voor reclame.

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2009.)

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: