Skip to content

Column 282

October 25, 2011

MAN VAN DE WEEK

Guy Verhofstadt, redder van de natie. 

Ja, ik weet het wel zeker: de premier zal het oplossen. Anders was hij er niet aan begonnen. Het is volstrekt ondenkbaar dat de staatsman in hem langs een achterdeurtje van het podium wordt afgevoerd. Afscheid in mineur is geen optie. En dus schreef ik deze week, in nederige dankbaarheid, alvast een lofdicht op Guy Verhofstadt: ‘O redder van de natie, Gij bleekgebrilde held, Gij stuurde de formatie langs menig mijnenveld, Gij zijt onze beschermer, Gij strijdt tegen ’t verval, Wij gunnen Yves Leterme het Aalsters carnaval.’

 

VROUW VAN DE WEEK

Goed geprobeerd, met uw crossmediale zwangerschap, Wendy, maar een vrouw van 47 die een kind verwacht, daar kijken wij al lang niet meer van op – integendeel, wij zuchten eens diep en ondergaan moedeloos de vooruitgang. 

Nee, geef ons dan maar de buik van 28-jarige Limburgse Kim Dittrich, kersvers wereldkampioene buikdansen. Een Vlaamse die oosters triomfeert, ziedaar een der talloze weldaden van de multiculturele samenleving.

Ik wist eerlijk gezegd niet dat er zoiets als een wereldkampioenschap buikdansen bestaat. Dat komt natuurlijk mede doordat ik niet aan buikdansen doe – ik sta niet met een beha en de gedachte door talloze mannen begerig te worden bekeken windt mij niet echt op.

Kim Dittrich won met haar glorieuze wereldtitel een waardebon voor een nieuw buikdanskostuum.

Meer zou beledigend zijn.

 

NAAM VAN DE WEEK

Elvis Moustafa.

Ik heb ‘m duidelijk gehoord, denk ik, toen ik zondagavond naar Studio 1 zat te kijken: Elvis Moustafa, een van de tien miniemen uit Oost-Vlaanderen die finalist zijn van ‘Pinanti is pinanti’.

Ziedaar nóg een der talloze weldaden van de multiculturele samenleving.

 

BEDRAG VAN DE WEEK

156.000 euro.

Voor dat geld werd deze week bij Sotheby’s een velletje originele Mozart-partituur geveild. Een A-4’tje voor de prijs van een huis, dus.

Nu, die dingen gaan van de hand tegen marktprijs. En van zodra er een koper is, is er een markt – of iets van die strekking, want tijdens de cursussen economie zat ik steevast naar dat leuke meisje met ravenzwart haar en het allerlekkerste nekje van de hele aula te glarieogen in plaats van naar de prof te luisteren. Die had niet zo’n lekker nekje, vandaar.

Het kan nog een héél klein beetje doller: een beeldje van vijfduizend jaar oud, zeven en een halve centimeter hoog, verwisselde deze week bij Sotheby’s van eigenaar voor 39,2 miljoen euro. 

Is dat beeldje dan écht 251 velletjes Mozart waard?

 

BERISPING VAN DE WEEK

Foei, Glen De Boeck, zulke lelijke woorden gebruiken! U, de beschaafdheid zelve. Immer keurig gekapt, immer stijlvol gekleed, kaarsrecht door het leven. Uithangbord van een vereniging die zichzelf graag op mooie manieren laat voorstaan. De nieuwe netheid, warm groen-zwart verpakt. En dan zegt u: “Die scheidsrechter is of dom, of blind, of van kwade wil. Hij hoort in de cel.” 

Ik was geschokt. U bent een toekomstige bondscoach, en toekomstige bondscoaches horen heren van stand te zijn. 

Heren van stand schelden niet. Ze staan boven het gewoel – iémand moet het overzicht bewaren. Hooguit gebruiken ze milde ironie. Monkellachje, wenkbrauw omhoog, de blik gelouterd leed. Met de moed der weemoed. 

U bent nog te jong voor weemoed.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: