Skip to content

Column 298

October 25, 2011

VRAAG VAN DE WEEK

Wat bezielt een mens om met een schietgeweer naar Afrika te trekken en daar dieren af te knallen?

Wat voor soort mens is dat?

Dat je zoiets voor je plezier kunt doen. Er als een adrenaline-aapje bij staan springen. Roodaangelopen hijgend, het orgasme voorbij. 

Zaadloze zieligheid.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

De priesters geraken op, maar de kerken niet en dus staat er een gigantisch probleem aan te komen: wat gaan we doen met die honderden lege kerken? 

Over afzienbare tijd heeft elk dorp in Vlaanderen een leegstaande kerk. Pal in het centrum. Een groot, donker, leeg gebouw waar verder niks mee gebeurt. Dat staat daar maar te staan. Hooguit wordt er eens – bij nacht en hoogdringendheid – tegen geplast. Op zonnige voorjaarsdagen wandelt men er langs met de kleinkinderen. Ze vragen: ‘Wat is dit, opa?’ Men zucht even onhoorbaar en zegt dan: ‘Een kerk. Hier kwamen mensen vroeger samen om te bidden.’ ‘Wat is bidden, opa?’ ‘Met God praten.’ ‘Wie is God?’ ‘Eric Clapton. Wie wil er een ijsje?’ 

Er moskeeën van maken zal wel geen optie zijn.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik heb examens afgelegd waarvan ik hoop dat er niet eens meer een origineel van bestaat.

Het schoot me te binnen toen ik vernam dat het ministerie van Onderwijs stelt dat een leerling een kopie van zijn examen mag eisen. Nu, dat lijkt me billijk. Waarom zou je ’t bloedbad niet met eigen ogen mogen aanschouwen?

Examens, ach, vol heimwee denken we eraan terug. Heerlijke tijden. Dan zat je daar, op een blad te staren. Er stonden zinnen op, in een volstrekt onbegrijpelijke taal. ‘Wat is dit toch?’, vroeg je je af, ‘Waar ben ik?’ Je rechtte het hoofd, keek even om je heen: ja, die kerels kende je, en ja, die man daar vooraan ook – de scheikundeleraar. Je zat daar en de tijd schoof in licht-schaduw over je bank heen. Buiten ritselde de zon door de bladeren, verblindende voorbode van een verpeste vakantie. 

 

MAN VAN DE WEEK

De burgemeester van Temse. 

Luc De Ryck heeft de opvoering verboden van een toneelwerkje van de polyvalente verschijning Vitalski. Hij maakte zich zorgen over het zedelijk gehalte ervan – dat komt ervan, Vitalski, als men in tv-programma’s strakke vrouwenbillen ontuchtig beroert zonder voorafgaandelijke toestemming en/of betaling!

Wat wel spijtig is, is dat de burgemeester er nog geen letter van heeft gelezen, van dat toneelwerkje. Hij heeft de opvoering verboden op basis van de affiche, waarop een knullig getruceerde foto prijkt van Yves Leterme en Joëlle Milquet die op het punt staan mekaar een bilaterale tong te draaien. Misschien, burgemeester, betreft het hier wel een meesterwerk en vergooit u aldus de kans om in de annalen van de vaderlandse literaire geschiedenis te worden opgenomen. Staat altijd mooi, hoor, op een overlijdensbericht.

De burgemeester heeft ook de vertoning van de film Ex-drummer verboden. Omdat hij niet van Oostende houdt.

 

VROUW VAN DE WEEK

Delphine Boël, de tot kunst verheven dochter van onze monarch.

Delphine heeft een autobiografie geschreven. Ik heb die, net als de burgemeester van Temse, nog niet gelezen en ik vrees dat het er niet van zal komen. Er zijn nog wachtenden voor u, mevrouw Delphine. Zoals Witold Gombrowicz. Weet u wat die Poolse rakker durft schrijven? “De kunst is een feit, niet een aan de feiten opgehangen commentaar.”

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: