Skip to content

Column 301

October 25, 2011

TANTE VAN DE WEEK

Tante Tina.

Na acht jaar weldoende stilte heeft tante aangekondigd dat ze weer op tournee gaat. De vraag die iedereen zich meteen stelt: hoe zou het nog met haar mooie benen zijn? Tante is achtenzestig. 

Toen ze véél jonger was, spatte ze van het scherm: vervaarlijk vrouwelijk, wild en zelfzeker, tijgerin (met mooie benen). Wist ik veel dat ze slaag kreeg van die kerel naast haar met z’n gitaar – ik was elf en las uitsluitend stichtende dingen: de Woordenlijst Latijn en Het Nieuwe Testament van Onze Heer Jezus Christus, Willibrord-vertaling, schooleditie. En daarin kwam Tina Turner niet voor. Tenzij misschien onder een schuilnaam. 

Vele jaren later dook tante weer op, met een zeer ontploft kapsel en iets te veel make-up, en ging het van Private Dancer en Steamy Windows, waarbij ze vantijds in de camera keek op een wijze die men als lonkend diende te begrijpen. Ik had er meteen genoeg van. 

Tante, mocht u nog aan het brainstormen zijn over de garderobe: graag een kleine split.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het gaat goed met het boek in Vlaanderen.

Dat moet blijken uit de cijfers voor 2007. Omzet gestegen met acht procent – goed voor 133,8 miljoen euro –, bijna elf miljoen boeken verkocht, een stijging met zes procent. 

Het verheugendste nieuws was evenwel dat de omzet in de boekhandels met tien procent is toegenomen, tot tachtig miljoen. Want het is daar dat je ook boeken kunt kopen die niet in de toptien staan en vreemd genoeg tóch mooi zijn. 

En dat allemaal dankzij Aspe en Huysentruyt. 

In ieder van ons schuilt een schrandere smulpaap.

 

ONDERZOEK VAN DE WEEK

Het onderzoek van het Gentse marktonderzoekbureau Compagnie. 

West-Vlaanderen: meest conservatieve provincie. Oost-Vlaanderen: nogal kleurloos. Vlaams-Brabant: beste werkplek. Antwerpen: hoogste eigendunk. Limburg: vriendelijkste mensen. Ziedaar – enigszins kort door de bocht – de vijf belangrijkste resultaten van dat onderzoek.

Als ik het allemaal goed begrijp, kan men zich dus geen betere plek op aarde inbeelden dan een werkplek in Vlaams-Brabant tjokvol Limburgers en is de akeligste plek op aarde een met Antwerpenaars volgestouwd West-Vlaanderen – laat Blankenberge dus een waarschuwing zijn.

Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat je broek afzakt als de bovenkant steeds lager komt te zitten. 

 

STEM VAN DE WEEK

Die van Elvis Presley, desgevallend Crying in the Chapel.

Volgens de luisteraars van Radio 1 heeft Het Bekken de strafste stem in de geschiedenis van de populaire muziek. Op nummer twee prijkt de strakverpakte sirene Freddie Mercury – meteen ook winnaar van de trofee voor de strafste stem van Zangers Die Zéker Dood Zijn –, op drie de gruizelige grompot Tom Waits. (Tante Tina staat niet in de toptien, ondanks haar mooie benen.)

Stemmen zijn vreemde dingen – zeker als je ze in je hoofd hoort; zo hoorde ik ooit eens in mijn hoofd de stem van Flor Koninckx en van de schrik bestelde ik meteen een Rochefort van tien graden mét een glas Laphroaig Quartercask erbij! Doch ik dwaal af. Het ging over stemmen. En wat ze met je doen. 

Soms nemen ze over. Soms ben je de stem die je hoort. Zing je alsof je ’t zelf verzonnen hebt – wat zeg ik, alsof je het zelf verzint, hier en nu, op dit eigenste moment, lucht in de longen, de borstkas breeduit, de ogen slechts spleetjes, het strottenhoofd trilt. En galmend prevel je andermans gebed. 

 

ONTHULLING VAN DE WEEK

Het is mij ook deze week weer gelukt om niet aan Brussel-Halle-Vilvoorde te denken.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: