Skip to content

Column 304

October 25, 2011

GOED NIEUWS VAN DE WEEK

De maatjes zullen dit jaar wellicht van goede kwaliteit zijn.

Deze heuglijke tijding bracht ons de federatie van haringvissers, en die jongens kunnen het weten. U en ik, wij hangen hooguit scheelgroen kotsend over de reling van zo’n vissersboot en kennen voorts geen sprot uit een orka. Die haringvissers daarentegen werpen gewoon achteloos een kennersblik in zee en merken meteen: dat wordt smullen.

Ik kan me niet herinneren dat de federatie van haringvissers ooit heeft aangekondigd dat de maatjes niét van goede kwaliteit zullen zijn. Wellicht heeft dat met mijn geheugen te maken. Ik vergeet van langsom meer. Toen ik zes was, wist ik alles. Dat was handig, want daardoor moest ik niets onthouden. Weten is een staat van zijn, onthouden is een staat van ontbinding.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik hou niet van stakingen. Noch in het algemeen, noch in het bijzonder.

Stakingen zijn saai. Er valt niks te beleven. Hoe boeiend is een brandend houten palet in een olievat?

Stakingen zijn ook voorspelbaar. Shot van bedrijfsgebouw. Shot van spandoek. Quote van zegsman der christelijke vakbond. Shot van mok koffie. Quote van zegsman der socialistische vakbond. Shot van kom soep. Shot van brandend houten palet in olievat. (Soms monteert men tussen de kom soep en het brandend palet een quote van een zegsman der liberale vakbond. Als de gelegenheid zich voordoet, want liberalen staken niet graag. Dat is tegen de vooruitgang.)

Zelve heb ik één keer gestaakt. ’t Is meer dan dertig jaar geleden, dus die feiten zijn verjaard, zodat ik het hier wel kan vertellen. We waren met naar schatting honderd en we staakten omdat we geen zin hadden om les te volgen, dat laatste uur van die dag. We stonden aan de lerarenparking die we hadden afgesloten met een flinke ketting. De leerkrachten mochten er pas uit als ze een liedje hadden gezongen door de megafoon die ik geheel toevallig vasthield. Ludiek, vonden wij.

Dat vond de directeur niet. De volgende dag lag ik zo goed als buiten. Mijn verweer dat het hier slechts een onschuldig aardigheidje betrof naar aanleiding van de honderddagenviering vond geen gehoor, evenmin als mijn smeekbede om het voorval middels enige repressieve tolerantie te klasseren onder de rubriek ‘onschadelijke jeugdzonden’. Nee, de directeur was duidelijk geen fan van Herbert Marcuse. Het angstzweet brak me uit. Reeds doemde het spook van het Smadelijk Overzitten grijnzend op. Finaal werd mijn onnozel vel gered door vader, die a) óók geen fan was van Herbert Marcuse en b) ooit met de directeur in klas had gezeten.

Kreunend onder een loodzwaar schuldgevoel maakte ik het jaar vol, echter niet zonder bij wijze van stil protest slechts 67 procent te halen. Waarna ik monter naar de universiteit trok, alwaar staken gewoon brossen heette.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Hoe beledigt men een chimpansee?

Simpel: door naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen met het verzoek om die chimpansee als persoon te laten erkennen, zodat iemand wettelijk voogd van hem kan worden.

Dat is wat Oostenrijkse dierenrechtenactivisten hebben gedaan. Zo willen ze vermijden dat de 26-jarige Pan verkocht of gedood wordt wanneer het asiel waar hij verblijft dicht moet.

Als ik die chimpansee was, ik stapte naar de rechter met een klacht wegens smaad en aantasting van mijn mensapelijke integriteit. 

Het is niet omdat een chimpansee een duim heeft, dat hij met een rugzakje liftend door Europa kan. Het is niet omdat mieren met z’n velen zijn, dat ze sociale verkiezingen willen. Het is niet omdat je met een hond kunt tongzoenen, dat hij je ooit ten huwelijk zal vragen. 

Ik huiver voor de mens die van alles de norm wil zijn. Hij waant zich god.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: