Skip to content

Column 308

October 25, 2011

GOED NIEUWS VAN DE WEEK

Het aantal leerlingen die Latijn en/of Grieks volgen is in vijf jaar tijd met veertien procent gestegen. 

Ik beken: ik ben er zo eentje. Zes jaar Latijn-Grieks in het college, waarvan enkele jaren in korte broek. Met, in poësis en retorica, een leraar die ons ervan wist te overtuigen dat wij een elite waren – alleen: we mochten het aan niemand zeggen. Wij waren een elite omdat wij een geheim deelden. En dat geheim was: schoonheid. Wij kenden schoonheid waarvan weinig mensen weet hebben. De schoonheid van taal als constructie, de schoonheid van stijl als expressie, de schoonheid van de opbouw van een betoog. Plus: de schoonheid van de halfnaakte vrouwen die je te zien kreeg in de lessen esthetica. Weliswaar op dia en gebeeldhouwd of geschilderd, maar we waren niet kieskeurig. Halfnaakte vrouwen waren een bonus. Zéker in een college in de vroege jaren zeventig. 

Met donderende stemme kieperde de leraar de geheime schoonheid over ons uit. Rolkraag en ribfluweel – hij was modern –, haviksogen en licht embonpoint. Met één zin kon hij je fileren en een uur in reepjes laten liggen sudderen. Wee diegene die de schoonheid niet ernstig nam!

Hij had natuurlijk gelijk. Schoonheid ontroert op een volstrekt unieke wijze. Echte schoonheid maakt weerloos. De heuplijn van een vrouw, haar mond, een snelle blik: ach, ik zou u er ùren over kunnen onderhouden – ware het niet dat ik het aan niemand mag vertellen. 

 

BETER NIEUWS VAN DE WEEK

De Belg besteedt meer tijd aan hobby’s dan aan z’n werk. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek van de VUB en het Directoraat-Generaal voor de Statistiek – wat overigens een vreselijk lelijke naam is, jongens, doe daar eens iets aan; noem het onding voor mijn part de Cijferbank.

Gemiddeld besteden we twintig uur per week aan betaald werk en zesentwintig aan vrijetijdsbesteding. Dat vond ik meteen een hele opluchting, want daaruit bleek dat ik geen onbeduidend doorsnee Belgje ben. O wat ben ik blij dat ik véél meer werk en véél minder vrije tijd heb!

 

NOG BéTER NIEUWS VAN DE WEEK

De Pfaffs hebben niet geknoeid met hun belastingaangifte.

Dat zegt Carmen, en die kan het weten want zij is de baas thuis – zoals in alle goeie families. 

Zou Jean-Marie weleens een niet gedeclareerd hammetje hebben aangesneden? ’t Zou kunnen, in een moment van onoplettendheid. Genieën zijn nu eenmaal vaak verstrooid.

 

HET BESTE NIEUWS VAN DE WEEK

De alcoholverkoop aan min-zestienjarigen wordt verboden. En terecht. 

Immers, de gevaren zijn talloos. 

Men kan bijvoorbeeld verongelukken als men naar de winkel fietst om voor vader een flesje bier te kopen. Misschien moeten we het fietsen maar verbieden. Maar zelfs dan nog kan men struikelen over een losliggende stoeptegel en zijn arm breken. Laat ons dus best ook het struikelen verbieden – en onaangepaste snelheid op het trottoir, want dat jong grut, dat doét wat, hoor, op zo’n trottoir. Dat rent en huppelt en hinkelt er maar op los, terwijl iedereen weet dat een trottoir dient om op te wandelen. Dus: voortaan mag hinkelen en huppelen alleen nog op een privékoertje. En voor rennen in het openbaar moet men, staande gehouden door een kwieke vertegenwoordiger van het wettelijk gezag, een geldige reden kunnen voorleggen. ‘Vader had zo’n vreselijke dorst’ is géén geldige reden, ‘Ik word achtervolgd door een gek met een machete’ wel. Daarbij dient men zich dan om te draaien en de gek met machete in kwestie aanwijzen. Zodat de vertegenwoordiger van het wettelijk gezag desbetreffende gek kan staande houden en hem naar diens geldige reden voor rennen in het openbaar vragen. Het is immers niet omdat je een machete hebt, dat je zomaar mag rennen. We leven hier niet in een apenland, hoor.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: