Skip to content

Column 440

December 4, 2011

VASTSTELLING VAN DE WEEK

De ellende is weer begonnen.

Let wel, ik heb het hier niet over de ellende van alledag die ons in diverse gedaanten genadeloos kwelt en ons leven tot een hel maakt waarin de ijzingwekkende schoonmoeder van Satan heerst. Ik heb het over erger, véél erger kwaad. Ik heb het over de schier onuitsprekelijke gruwel genaamd cadeautjestijd.

Er bestaan – ik verzin dit niet – mensen die dit de àllerleukste tijd van het jaar vinden. Elf maanden lang hebben zij, bijwijlen zich vergenoegd in de handen wrijvend, lijstjes allerhande samengesteld, kattebelletjes volgekribbeld, sms’jes als geheugensteuntjes naar zichzelf verzonden en voor alle zekerheid op hun pc handige overzichtjes gemaakt. Thans is hun glorierijk moment aangebroken en wandelen zij monter de stad in, alwaar zij gloeiend van genot in een mum van tijd de fijnste attenties en prachtigste geschenken verzamelen waarmee zij binnenkort tranen van ontroering en woorden van dankbaarheid zullen oogsten, en vele kleverige zoenen. Glunderend besteden ze hun zuurverdiende centjes. O, welk een heerlijk gezicht zal het zijn, zo bedenken zij aldoor opgewekt, wanneer de ontvanger van het cadeau met van opwinding lichtjes trillende vingers de verpakking lospeutert, even in het pakje piept en vervolgens stralend opveert, onderwijl kreetjes van verrukking slakend.

Ja, er bestaan zulke mensen. Prachtige, ontroerende mensen zijn het. Gevers. En ik heb met ze te doen. Want, zo las ik in de krant, de krijgers willen koude cash. Zelfs niet eens meer een cadeaubon of verwenarrangement, nee, geen flauw sentiment: hier met dat geld. Het kind in hen is dood.

Want net dàt is toch het allerheerlijkste: even weer kind te zijn. Even weer alleen maar ín het moment zelf te bestaan, in die ene tiende van een seconde waarin je een pakje krijgt. Onbetaalbaar.

 

BRIEF VAN DE WEEK

Aan de heer Yves Leterme

Scheidend premier

(Vertrouwelijk)

Geachte heer Leterme, dit is het dus. Het afscheid dat geen afscheid is. U bent nog niet klaar met dit land en dit land is nog niet klaar met u. Zo heb ik het toch begrepen – in de mist die thans ons allen omringt varen velen zonder radar.

Hoe zou het voelen, zo vroeg ik me gisteren enigszins plaatsvervangend af, om straks thuis te komen, die stropdas los te wringen, die schoenen uit te schoppen, neer te ploffen op de zitbank en – na een korte doch betekenisvolle stilte – te zeggen: “Zo, vrouw. Tot u spreekt thans de ex-premier van België.”? Waarna u een slok van uw biertje neemt en een wijle voor u uit staart.

Een biertje samen, dat is er dus niet van gekomen. Meer dan eens heb ik in deze kolommen beschreven hoe wij samen in een gezellige tapperij zouden zitten en onder het genot van een kloek biertje fijne scherts zouden afwisselen met warme ernst. Na sluiting zouden wij beiden ons weegs gaan en zou ik huiswaarts wandelen in de geruststellende overtuiging dat ik een mens had ontmoet.

Niet, dus. U blijft slechts politicus.

Zo gaat dat nu eenmaal, in een democratie. Kiezers zijn mensen, verkozenen politici. De burgemeester van Zillebeke – zo hij al bestond – is evenveel politicus als Barack Obama. Hij mag op z’n burgemeestersbal – zo het al bestond – lachen en dansen en drinken en zingen met alle mannen en vrouwen van Zillebeke, hij wordt geen mens. Dat is de prijs die hij betaalt voor z’n ambitie.

Ambitie, geachte heer Leterme, is een vreemdsoortige worm. Bij de enen vreet hij zich een weg naar buiten in de vorm van een alleraardigst macraméwerkje, bij de anderen in de vorm van een onstilbare honger naar zeggenschap. Het eerste is een aandoening, het tweede een verslaving. Een leven zonder macramé kunt u zich voorstellen, een leven zonder zeggenschap niet. Daarom zijn wij nog niet klaar met elkaar. En dus neem ik thans van u afscheid dat geen afscheid is.

Met haastige groet,

Uw dorstige correspondent

 

PS: geen PS – dat zult u wel niet erg vinden.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: