Skip to content

Serieus nerveus 2009 3

December 7, 2011

LOMP

Louis Tobback heeft gesproken. En dat wil weleens nagalmen. Zo ook gisteren weer, nadat hij bij Radio 1 had gezegd: “Ik vind het lomp om tegen de mensen te zeggen: ‘Stem en ik word minister.’ Het is dom om dat te doen.” De burgemeester van Leuven deed die uitspraak met onder meer het kindsterretje Freya Van den Bossche in gedachten, dat blijkbaar iets te enthousiast naar de mensen toe had gekwekt, daarbij alvast een voorschotje nemend op het verloop der stembusgang.

Louis Tobback heeft wel iets met “lomp” en “dom”. Toen Caroline Gennez begin dit jaar liet weten dat de partijtop had beslist dat de Socialistische Partij Anders voortaan Socialisten en Progressieven Anders zou gaan heten teneinde nieuwkomer Bert Anciaux te plezieren, zei Tobback: “Als het al niet dom is, dan is het zeker wel lomp.”

Wellicht was de voorzitster van de sp.a dat nog niet vergeten, toen ze gisteravond in TerZake over Tobback zei: “Louis is grof gebekt, ik ben beleefd” – wat eigenlijk een lompe uitspraak was, en wel om twee redenen. Enerzijds omdat het niet jezelf doch de anderen toe komt om te oordelen of je beleefd dan wel grof gebekt bent, anderzijds omdat het geen pas geeft dat een snotaap van 33 iemand de les spelt die a) al gemeenteraadslid was toen ons Caroline nog niet eens een glinstering in de ooghoek harer verwekker was, en b) sindsdien een politieke staat van dienst heeft opgebouwd waarvan het nog maar zeer de vraag is of mevrouw Gennez er een tiende van zal realiseren. 

Het gekke en tegelijk onrustbarende aan de hele kwestie is evenwel dat Caroline Gennez het eigenlijk eens was met wat Louis Tobback had gezegd. Alleen, ze zat daar in die TerZake-studio, in politieke prime-time, en dacht bij zichzelf: ‘Even scoren. Even laten zien wie hier de baas is. Even tonen dat ik een Ferm Meisje ben.’ ’t Was een noodlottige gedachte. Ferme Meisjes zijn hooguit slechte replica’s van Stoere Jongens, en we weten allemaal hoe geloofwaardig die zijn. Daar win je geen socialistische zieltjes mee. Steve Stevaert, één van Gennez’ voorgangers, had haar daarvoor nog gewaarschuwd, enkele maanden geleden: dat ze moest uitkijken dat ze de partij niet al te zeer liet vervreemden van de burger. Neen aan het kaviaarsocialisme, dus. 

Diezelfde Stevaert zat vorige zondag in De Zevende Dag, als co-auteur van het boek ‘Van mijnstreek tot wijnstreek’, een ode aan de Limburgse vinificatie. Het boek is niet gratis.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: