Skip to content

Serieus nerveus 2009 5

December 7, 2011

GELD

Waar halen we het geld?

Over deze schiftingsvraag in de grote kiesquiz bogen zich gisteren twee aan onze Vlaamse modderkluit ontsproten eminente denkers. De ene doet dat denken bij voorkeur op een Toscaanse heuvel met uitzicht op Monte Santa Maria Tiberina, de andere op het Strand van Sint-Anneke met uitzicht op de Royerssluis. Toch kwamen beiden – zoals dat wel vaker het geval is met eminente denkers – tot eenzelfde conclusie: haal het geld waar het zit.

Dat vond ik al meteen een geruststellende gedachte. Je zal maar opgescheept zitten met eminente denkers die het geld willen halen waar het niét zit. Bijvoorbeeld in mijn portemonnee.

Vervolgens werd het nóg interessanter: de eminente denkers verklaarden zich nader. 

Haal het geld bij de belastingfraudeurs, zei de denker van Sint-Anneke, daar kloek aan toevoegend dat haar partij niet in een regering stapt die de belastingfraude niet aanpakt en dat er dus van belastingverlaging geen sprake kan zijn zolang er geen tastbare resultaten zijn van de aanpak van de fiscale fraude. Zo, die zat. 

Zou, zo vroeg ik mij af, die gespierde taal mede ingegeven zijn door het feit dat de zusterpartij van over de taalgrens het in recente peilingen dermate goed doet dat ze nu al als begeerlijke bruid wordt bestempeld en dat je als bruidsmeisje maar beter kan maken dat je, surfend op de bruidsjurksleep, mee de slaapkamer binnenglipt? Of was het gewoon een mei ’68-oprispinkje, na een Bourgondische slemppartij met kolen, spruiten en paprika’s?

De denker van Toscane zag het – niet geheel tot mijn verbazing – net iets groter. Haal het geld uit de kapitaalmarkt, suggereerde hij met voluntaristische aandrang, en wel via Europese obligaties – immers, de mensen zijn op zoek naar zekere beleggingen. Dat viel me wat tegen, al was het maar omdat ik die mantra al een paar weken te horen krijg en zo onderhand in een lusteloze lotushouding ben gesukkeld. Over wat zijn partij wel of niet wil alvorens in een regering te willen stappen, repte hij met geen woord, daar hij zich niet tot dergelijk gepriegel laat verlagen. Daar heb je namelijk personeel voor.

Ook voor Facebook heeft de denker van Toscane personeel, fluistert men. Hij is pas eergisteren voor het eerst dat akelig trendy internetcafé binnengestapt en heeft al meer dan 2.400 aanhangers. Dat kun je nooit in je eentje behappen. 

De denker van Sint-Anneke heeft er 579. Dat lukt nog net, met z’n allen in polonaise langs de Schelde.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: