Skip to content

Serieus nerveus 2009 6

December 7, 2011

DANS

Gelukkig valt er tijdens zo’n kiescampagne – een tsunami van ernst – af en toe nog iets te lachen. 

Neem nu Bart Tommelein, vader van Liesbeth, Astrid, Justine en Camille en voorts de immer glimmende bovenlip van de bleekblauwe roofvis genaamd Open VLD. In een vlaag van kieskoorts stiet hij gisteren uit: “Iedereen kan van werk veranderen, maar politici mogen dat niet doen. Dat is niet eerlijk!” Hij vergat tussendoor een eierdopje op zijn hoofd te zetten en “want zij zijn groot en ik is klein” te kwekbekken.

Om alle misverstanden te vermijden: niemand verdient meer respect dan hij of zij die zijn bestaan ten dienste stelt van een betere wereld, ongeacht of die wereld zich nu in zijn hoofd dan wel daarbuiten bevindt. Mààr: hij of zij moet niet zagen. Hij of zij moet zich er vooral van bewust zijn dat de stemmen in zijn of haar hoofd niét meetellen, dit in tegenstelling tot de stemmen daarbuiten. En die stemmen komen van lieden die het voorts ook allemaal niet begrijpen en dan maar in arren moede hun hoop en vertrouwen stellen in iemand die pretendeert het wél te begrijpen. 

De heer Tommelein is thans Kamerfractieleider. (Hij is ook erevoorzitter van de Noordzee Wielerclub, doch dat kunnen we helaas niet meerekenen – het leven is geen semiklassieker, hooguit een kermiskoers.) Manhaftig – en bovenlips zwetend – heeft hij zich evenwel op de eerste plaats van de Open VLD-lijst voor de Vlaamse verkiezingen weten te wurmen en in die hoedanigheid maakt hij zich sterk zijn mandaat desgevallend te zullen opnemen, al kan hij niet zeggen voor hoe lang. Anders gezegd: u mag hem wel uw stem geven, maar voorts moet u uw bek houden. 

Nee, geef mij dan maar de duidelijkheid die men dezer dagen ten zuiden van de taalgrens etaleert: er komt géén coalitie met de MR, zegt PS-opperhoofd Elio Di Rupo. Kijk, daar kun je wat mee. Immers, Elio is een universitair gediplomeerd scheikundige en we weten allemaal dat scheikundigen zich niet inlaten met fabeltjes. Voor hen telt slechts de wrange werkelijkheid. Die werkelijkheid omvat onder meer dat zijn MR-antipode Didier Reynders even tevoren had gezegd dat hij het best zonder de PS kan stellen. De heer Reynders is evenwel licentiaat rechten en we weten allemaal dat licentiaten rechten geen boodschap hebben aan de werkelijkheid. Voor hen telt slechts de perceptie – de maakbaarheid van beloften. 

Stoelendans is een gezelschapsspel.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: