Skip to content

Serieus nerveus 2010 9

December 7, 2011

BEELD

Van Helsinki tot Athene, van Lissabon tot Boekarest: een diepe zucht van opluchting trekt door de Europese Unie. Bart De Wever zal na 13 juni niét overgaan tot de ontbinding van België. Dat heeft hij gisteren zelf meegedeeld aan de internationale pers. Hooguit gaat hij dan een frietje steken met berenlul, en héél misschien doet hij in beslotenheid der eigen huiskamer een mal Duits dansje. 

Het waren, geheel naar het wezen van deze natie en zoals De Wever zelf broebelde toen hij arriveerde, redelijk surrealistische beelden: een ietwat gezette man uit Berchem, belaagd door heelder horden perslieden doch geflankeerd door vier medestanders uit Izegem, Bilzen, Leuven en Ieper, die de wereld sussend toespreekt – ik wed dat er in Downing Street, de Bondskanselarij en het Elysée ademloos werd geluisterd. Het waren ook, geheel naar de gang der dingen doch zoals De Wever niét broebelde, redelijk wervende beelden: enerzijds omdat De Wever de zwartepiet (“paniekzaaierij!”) nog maar eens kon doorspelen naar zijn politieke tegenstrevers, anderzijds omdat hij door de massale belangstelling – voor zover nog nodig – eens te meer werd bevestigd in zijn status van schier onaantastbare ‘kingmaker’. Want zo ziet de Vlaming hem. Dat bleek gisteren ten overvloede uit de resultaten van een onderzoek dat het communicatiebureau Fé deed voor het weekblad Humo: het imago van De Wever is dezer dagen goud waard, dat van Jean-Marie Dedecker hooguit twee droge haringen.

De befaamde Canadese wetenschapper en media-denker Marshall McLuhan schreef ooit (maar dan in het Engels): “Finaal zal politiek bedrijven worden vervangen door het beeld. De politicus zal maar al te graag wijken voor zijn imago, want zijn imago zal ontzettend veel krachtiger zijn dan hij zelf ooit zou kunnen zijn.” Extra berenlul!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: