Skip to content

Vips 2011 1

December 24, 2011

HAAR VAN HET JAAR 

De vervaarlijk deinende nevel die ooit aan het hoofd van Selah Sue is ontsproten en daar sindsdien in immer veranderende gedaanten is blijven rondhangen. 

Naar verluidt is er geen Geheim. Dus niet zoals vroeger, toen wij met zeep en bier en brillantine en spuug allerlei bespottelijke kapsels bijeenhielden teneinde onze visie op de wereld in het algemeen en onszelf in het bijzonder gestalte te geven. Zij kamt het gewoon op, of iets van die strekking – ik ben nooit een meisje geweest en ken daar derhalve niks van. 

Naar verluidt is het wel een indicator: hoe hoger het haar, hoe hoger de spirit van Selah. Dat is aardig om weten, want uit haar teksten leer je het niet. Let wel, het zit er misschien wel in, maar geen mens die het begrijpt. Die woorden van haar (niet het zelfstandig naamwoord) buitelen en springen en huppelen en dansen zeven kanten tegelijk uit. Misschien zingt ze wel over dode konijntjes. Je weet het niet.

Wat je wel weet: Selah Sue is groter dan België.  

 

BAARD VAN HET JAAR 

De baard die thans niet meer bestaat: die van Koen Fillet, de befaamde radiojournalist die u voorts hoofdzakelijk kent van zijn baard.

Want zo gaat dat, in dit land van symbolen. 

 

KALE VAN HET JAAR 

Milow. Meer nog dan Bart De Wever verdeelt hij het land. Ik ken mensen die schier in profylactische shock raken, als ze Milow horen. Terwijl de rest van de natie het op een hossen zet.  

We kunnen er niet mee om, met succes. Succes maakt ons onwennig, wrevelig, achterdochtig. Het zit niet in onze genen. Succes is een aanval op al wat veilig is.

Het is hem zeer gegund, zijn wereldwijde doorbraak. Ik wens Milow lange tournees in Timboektoe toe. 

 

ONZICHTBAARSTE VROUW VAN HET JAAR 

Justine De Jonckheere.

Het kan niet anders of het heeft aan de politieke crisis gelegen, dat Miss België dit jaar volstrekt irrelevant is geweest. Dat valt te betreuren, want Justine heeft best wel fraaie benen.

Maar ach, wat kun je verwachten van meisjes van negentien, in een land dat bol staat van gezwollen retoriek? In een wereld die angstig ineenkrimpt onder het geraas der gretigheid? Hooguit dat ze eens glimlachen en je hun make-upgeheimen verklappen. 

De volgende Miss België moet veertig zijn. En knobbeltenen mag.

 

BELG VAN HET JAAR 

Kuifje. 

Het was voor het land zonder enige twijfel het absolute hoogtepunt van het jaar: het bezoek van Steven Spielberg, de legende achter ‘The Adventures of Tintin’. Vergeet het bier en de chocolade. Geen betere ambassadeur dan een aseksuele wijsneus in plusfours. Wereld, aanschouw de Belg. 

De ware liefhebber wordt er natuurlijk wel een beetje triest van, van wat Spielberg heeft aangericht. Je kunt evengoed de spannendste passages uit het boek Exodus en het boek Job bijeen gooien en dat ‘De Avonturen van Gods volk’ noemen. Nee, we moeten streng zijn: ’t is heiligschennis, Steven. Je straf is dan ook terecht: voortaan ga je door het leven als de man die het fijn vond om even op de foto te mogen met Didier Reynders.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: