Skip to content

Vips 2011 3

December 24, 2011

BUIK VAN HET JAAR 

Die van Sven Ornelis die nu verdwenen is.

De radiomaker is een kind van tien jaar kwijt. Zo moet u het bekijken. Uw neefje of kleinzoon van tien. Zie hem lopen en denk: vorig jaar zat hij nog aan Sven Ornelis vast. Als Sven Ornelis naar de bakker ging, dan stapte Sven Ornelis de bakkerij binnen met uw neefje op z’n buik. Als Sven Ornelis een douche nam, dan stond Sven Ornelis zich te wassen met uw neefje op z’n buik.

Ik overdrijf natuurlijk enigszins. De waarheid is: uw neefje zat een beetje overal, bij Sven Ornelis. Van voor naar achter, van links naar rechts, van boven tot onder: beetjes neefje. 

De beetjes neefje zijn thans verdwenen. Wat overblijft, is een man. Wilskracht met een brilletje.

 

BORSTEN VAN HET JAAR 

Ik heb gekozen voor die van Lady Gaga, omdat de rest aan haar voortdurend verandert.

Echt waar, in mijn poging om te begrijpen wat er nu eigenlijk zo bijzonder is aan Lady Gaga, kom ik niet verder dan: uit de hand gelopen verkleedpartijtje. Wat komt er na uitzinnig? En zelfs dat gaat na een tijdje vervelen.

Eerlijkheidshalve moet ik daaraan toevoegen dat ik van Lady Gaga nog geen noot moedwillig heb gehoord. Er zijn pakweg duizend wachtenden vóór haar. Meestal dode mensen, onder wie velen zeer stinkend haar hadden en daarom bepoederde pruiken droegen. Nu treden dode mensen niet vaak op en Lady Gaga binnenkort blijkbaar ongelofelijk veel, zodat ik haar in 2012 of 2013 misschien wel aan het werk zie. Al zal ik daarbij toch vooral aandacht hebben voor haar borsten.

 

BILLEN VAN HET JAAR 

De exemplaren die zich bevinden tussen de knieën en het bekken van Rihanna.

Rihanna is zeer trots op haar billen. Ze toont ze voortdurend. Ik kan mij niet meteen een beeld van haar voor de geest halen waarop haar billen niet te zien zijn. Men fluistert dat zulke foto’s wel bestaan, maar dat je er op de zwarte markt véél geld voor betaalt. En naar verluidt woont er op Barbados, waar Rihanna vandaan komt, een stokoude blinde man die haar ooit heeft gezien toen ze helemaal aangekleed was; hij kan er uren over vertellen en vraagt na afloop een kleine bijdrage.

Rihanna was dit jaar in het land en heeft op Twitter tegenwoordig meer dan tien miljoen volgers. Stel u dus voor: de complete Belgische bevolking – ja, ook u daar die van krommenaas gebaart – die voortdurend absoluut wil weten hoe het gaat met de billen van Rihanna. 

Nee, dat kan ik van de mijne niet zeggen. 

 

TRANEN VAN HET JAAR 

Met verre voorsprong de biggelaars die aan Oprah Winfrey ontsproten toen ze afscheid nam van haar tv-showpubliek – dat het vanzelfsprekend ook niet droog hield.

U moet weten: in de Verenigde Staten is publiekelijk tranen met tuiten wenen ongeveer het hoogste wat je kunt bereiken; het wordt er beschouwd als een uiting van emotie. Droevig zijn zonder tranen te storten is in de VS verdacht. Net zoals glimlachen. In de VS doen ze niet aan glimlachen. Het is schateren of niks.

Ik koester Europa, bakermat der nuance.

 

LACH VAN HET JAAR

De lach om de mond van Eddy Wally.

Een échte lach is het niet meer, maar net daarom. Het gaat om de intentie. Het is wat Eddy Wally zich herinnert als zijn lach en zo waarheidsgetrouw mogelijk reproduceert. Wat je ziet, is eigenlijk een driedimensionele projectie. Hologram als reddingsboei.

Misschien kom ik het ooit te weten, wat het is om op je tachtigste plots – in één klap – niet meer datgene te kunnen doen wat je leven zin geeft. Misschien gebeurt het zelfs vroeger, veel vroeger. Misschien morgen al. Dat ik wakker word en in woorden verdwaal. Dat de woorden vreemden zijn geworden, die mij niet begrijpen en almaar kriskras door elkaar lopen. Dat ik plots meen dat ene woord daar te herkennen en het opgelucht en dankbaar z’n naam toeroep, bevrijd en weer mens. En dat dat woord niet eens reageert en onbewogen in de mist verdwijnt, mij achterlatend in onuitspreekbare eenzaamheid. 

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: