Skip to content

Vips 2011 4

December 24, 2011

PFAFF VAN HET JAAR 

Nicolas Liébart.

Dat de Pfaff van het jaar geen echte Pfaff is, zegt genoeg: we zijn er klaar mee, met het leven van de clan. We hebben elke drol gezien, iedere vloek gehoord, alle drama’s mee beleefd. Niet dat de familiale strapatsen van de bekendste ex-woonwagenbewoner van het land en zijn nageslacht en aangelanden ons voortaan volstrekt onbewogen zullen laten – onze kolommen blijven open –, wel dat we alles al eens gezien, gehoord en mee beleefd hebben en dat de herhaling daarvan slechts schouderophalen veroorzaakt. ’t Is het einde van de pseudo-reality-tv as we know it. 

Aan die droge vaststelling is schoonzoon Nicolas dit jaar dus heel even ontsnapt. Hoe? Door, geheel in tegenstelling tot wat hij jaren naeen met bewonderenswaardige volharding heeft gesuggereerd, geen volslagen klaploper te blijken. Geef hem een eiland en hij ontwaakt. Geef hem problemen en hij glundert. Geef hem miserie en hij juicht. Zo lang hij maar eens thuis weg is.

 

PERSCONFERENTIE VAN HET JAAR 

Bart De Wever en Elio Di Rupo hebben heel hard hun best gedaan om deze categorie binnen te halen, doch de eerste had slechts een zuur dictee Latijn in de aanbieding en de tweede een simpel regerinkje, zodat de winnaars geheel terecht Ignace Crombé en Hoe Heet Ze Ook Weer O Ja Patricia zijn: zij belegden dit jaar een persconferentie om het geslacht van de vrucht hunner intieme gymnastiek bekend te maken. Het betreft hier een meisje, dat tot een fantastische carrière in de internationale showbusinesswereld van Lauwe is veroordeeld.

Eens te meer, zal de heer Crombé gloeiend van bescheidenheid bij zichzelf hebben gedacht, eens te meer ben ik een trendsetter, eens te meer geef ik de internationale pers een primeur, eens te meer place ik mijn product. Als ik niet zo geniaal was, zou ik mezelf benijden.

Het product, excuus, de bevalling is voorzien voor half maart. Dat betekent dat we voordien zéker nog twee persconferenties van Ignace Crombé tegoed hebben: eentje om – terwijl op de achtergrond een stemmig muziekje van Diamanda Galás weerklinkt – de eerste weeën aan te kondigen, en eentje waarop de heer Crombé zal opduiken in rubberen lieslaarzen om te melden dat het water gebroken is. Na de persconferentie om de geboorte aan te kondigen en de naam bekend te maken – ik gok op Pecunia – volgt vanzelfsprekend nog een persconferentie waarop Hoe Heet Ze Ook Weer O Ja Patricia haar zwangerschapsstriemen toont.

 

AFSCHEID VAN HET JAAR 

Dat van Justin Bieber!

Voortaan schrijf ik dat ieder jaar. Tot het gebeurd is. En dan zal ik er met plezier een stukje aan wijden. 

Dit jaar gaat het stukje over Amy Winehouse – ze had m’n dochter kunnen zijn, het arme kind. Doch ze was het niet en mede daardoor werd ze in Southgate geboren en stierf ze 27 jaar later in Camden. Tussendoor raakte ze verslaafd aan – typisch – verslavende producten en maakte ze mooie muziek. Wie haar hoort zingen, schuurt z’n ziel. 

Dit stukje had ook over R.E.M. kunnen gaan. Maar die mannen hadden mijn dochter niet kunnen zijn.

 

COMMENTAAR VAN HET JAAR 

De befaamde ex-koorzanger Michel Wuyts heeft ons dit jaar niet teleurgesteld en ook de galmende streekspecialiteit Jos Willems was weer een zegen voor de mensheid, maar de beste commentaar van dit jaar was die in het VT4-programma Komen Eten, van Peter Van Asbroeck.

Zeker, Michel en Jos vertellen ons wat er gebeurt op het moment dat het gebeurt en als er niets gebeurt vertellen ze over wat er al gebeurd is of nog zou kunnen gebeuren en dat gebeurt vaak, maar wat Peter neerzet is toch van een hogere orde: hij vertelt niet alleen wat er gebeurt, gebeurd is en kan gebeuren, maar ook en vooral wat er zàl gebeuren! Dan zegt hij: “Hooo, vergeten wij niets?  Een beetje peper en zout, bijvoorbeeld? Moeten wij niet vooraf kruiden?”, waarna Hans of Paul of Miranda of Jill als bij wonder de pepermolen ter hand nemen en de moot krachtig kruiden, daarbij als tegen zichzelf zeggend: “Altijd vooraf kruiden, hé.” Waarop Peter dan weer: “Hm. Ik dacht het al.”

Ik zeg het u: Stef Durnez is God en Peter is zijn Profeet.

 

PAAR VAN HET JAAR 

Alvorens over te gaan tot de bekendmaking, zou ik Brigitta Callens en Juul Vanleysen vriendelijk willen vragen om volgend jaar niet meer te trouwen. Dank u.

En dan nu de winnaars. En de winnaars zijnnnnn: Luc Appermont en Bart Kaëll!

Dat Elio Di Rupo de proper gewassen herenliefde is toegenegen weten we al vijftien jaar. Dat Luc Appermont en Bart Kaëll wellicht al minstens even lang een stel zijn weten we pas officieel sinds dit jaar. Een langgerekt “mwoooh!” zinderde door de Vlaamse gouw, gevolgd door enig puberaal gegniffel.

Het geeft te denken.

Niet dat ik ervoor pleit dat iedereen zijn blote bezigheden in detail moét toelichten – ik zie niet in waarom ik u zou moeten vertellen dat ik in mijn vrije tijd soms zonder kleren seks heb met iemand anders –, wel stel ik vast dat we selectief verontwaardigd blijven, doch dat die verontwaardiging niet langer gaat over iemands geslachtelijke voorkeur maar wel over het feit dat die iemand ons dat niet vertelt. Hebben wij niet het recht om dat te weten? De transatlantisch befaamde vrijdenkster Deborah Ostrega vertelt ons toch ook welke lichaamsopeningen en hulpstukken zij ter beschikking stelt om met mannen een gezellig uur te beleven? Welaan dan, waarom zouden wij dan niet mogen weten dat Luc en Bart een stel zijn en af en toe samen een uitstapje maken dat, na een eenvoudige doch voedzame maaltijd in Hof De Postillon, eindigt met tedere aanrakingen tussen satijnen lakens? Dat recht hebben wij toch?

Nee dus. Dat ‘recht’ is ons aangepraat door onze eigen onbeduidendheid, waarvan de dreigende zinloosheid slechts gepaaid wordt door de illusie van het weten. 

Mogen Luc en Bart nog vele jaren samen anoniem gelukkig zijn!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: