Skip to content

Column 445

January 28, 2012

BRIEF VAN DE WEEK

Aan Ilse Uyttersprot

Burgemeester van Aalst

 

 

Geachte mevrouw Uyttersprot,

 

we waren het vergeten. We waren het vergeten, dat er in augustus van vorig jaar op het internet beelden van u waren opgedoken waarop was te zien hoe u en uw toenmalige partner boven op een pittoreske toren in een zonnig zuiders land troosteloos geslachtsgemeenschap hadden. We waren het vergeten, hoe u vervolgens een meesmuilend mediastormpje over u heen kreeg en er over u moppen werden gemaakt zoals “Breaking news: rebellen in Aalst beweren dat ze Ilse Uyttersprot hebben ingenomen. Uit de beelden die de rebellen van de inname hebben gemaakt blijkt alvast dat Ilse Uyttersprot zich niet echt heeft verzet.” Om welke rebellen het ging, weet ik al niet meer. Om maar te zeggen, geachte mevrouw de burgemeester: we waren het écht vergeten. Helemaal vergeten. (We kùnnen ook niet anders. Er gebeurt zo veel, dat we vergeten uit louter zelfbehoud. Het alternatief is knettergek worden – en dan wordt het moeilijk om een geschikte baan te vinden.)

Blijkbaar hebt u zelf beslist dat wij het ons moeten herinneren: u wil de beelden weg. U wil dat het hele internet door een zeefje wordt gegoten waarin finaal louter en alleen alle filmpjes van uw onzalige versmelting resten; vervolgens wil u ongetwijfeld dat zeefje ritueel verbranden tijdens een intieme sceance waarbij u slechts gehuld in een delicaat negligé zich schier mystiek glimlachend aan een wuft dansje waagt, doch daar gaat het nu niet om. Waar het om gaat: kenners schatten dat er op YouTube per dag zowat 200.000 filmpjes worden geüpload. Dat zijn er 138 per minuut, ruim twee per seconde. Tegen die zondvloed, geachte mevrouw Uyttersprot, bent u niet bestand. Zelfs niet in uw delicaatste negligeetje.  

Uw voornemen ontroert mij. Prachtiger kan men niet spartelen.

 

Met beleefde groet,

 

Uw watcher

 

PS: hebt u al dat filmpje gezien van die octopus die, terwijl hij met sesamolie wordt besprenkeld, probeert te ontsnappen uit een bord eten? 

 

VRAAG VAN DE WEEK

Gaat u zondag naar Koksijde?

Zo ja: u bent me er eentje. Zo nee: blijft u dan thuis voor de buis zitten om het WK veldrijden te aanschouwen? Zo ja: u bent me er eentje. Zo nee: gaat u dan ergens heen? Zo ja: ik kan u een boswandeling aanbevelen, lekker ingeduffeld, dubbel paar kousen in de laarzen en een tintelende neus. Een uurtje of twee flink stappen, en daarna een belachelijk lekkere Irish Coffee en enig genoeglijk gekout. Zo nee: van hetzelfde. 

Ik blijf er met een mengeling van droefgeestige verbazing en meewarige geamuseerdheid naar kijken, naar de manier waarop een volkje zich in alcoholisch gearomatiseerde adoratie neergooit aan de voeten van in veelkleurige spandex gehulde manspersonen. Het is een staat van verrukking die mij niet is gegund. Bitter omhels ik mijn lot. 

 

PRONOSTIEK VAN DE WEEK

De staking van maandag zal een succes zijn. 

Of niet, natuurlijk. Het zal er maar van afhangen wie je aan het woord laat. Het ware effect van zo’n dagje straatdemocratie laat zich moeizaam vertalen. Koele cijfers versus warme soep.

Er hangt een nevel van onbehagen over het land. Het onbegrip groeit. De redelijkheid verdampt. Nog niet neus aan neus, maar vooralsnog vanuit de relatieve veiligheid der eigen loopgraven worden slogans over en weer gegooid, kreten geslaakt, gevoelens geschreeuwd.

Want daar gaat het toch telkens weer om: gevoelens. Bezorgd zijn we allemaal. Sommigen zijn daarbovenop gewoon doodsbang. En angst verlamt.

Op zulke momenten heb je staatslieden vandoen. Mannen van stavast. Onwrikbare vrouwen. Heldere stemmen, een helder hoofd. Ik hoor vooral verwarrend geruis.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: