Skip to content

Column 447

February 11, 2012

WOORD VAN DE WEEK

Hallucinant.

Zo omschreef de in sommige delen van Vlaanderen befaamde wielerverslaggever Renaat Schotte de straf die Alberto Contador heeft gekregen: “Hallucinant!” Zijn stem, professioneel trillend van journalistieke objectiviteit, sloeg net niet over – ’t was pathos light. Vergeet Auschwitz, vergeet Hiroshima, vergeet de goelag. Voortaan is de nieuwe norm voor ‘hallucinant’: een half jaar niet tegen betaling met de fiets mogen rijden.

Sportverslaggeving gaat ten onder aan woordinflatie. Men ‘wikt zijn woorden’ en noemt een eindweegs hard fietsen heroïsch, een lekke band een drama en een tweede plaats een ramp. Men lalt maar en laat lallen. Men knippert niet eens met de ogen wanneer iemand zichzelf “een grote kampioen” noemt. Na zeven bijeen gestamelde lettergrepen zegt men monter “Dank voor je analyse”. Men vermoordt het woord. Wat rest er na de overtreffende trap? Als een lekke band een drama is, wat is dan je kind zien doodgereden worden?

Men zegt mij: “Het heeft met passie te maken. Dat snap jij niet.” Ja, men beledigt mij.   

Overigens kan het me geen ene moer schelen of die hele Alberto Contador nu doping heeft gebruikt of niet. En al evenmin lig ik een halve seconde wakker van de Merckxiaanse klaagzang van – jawel – Eddy Merckx: dat men de wielersport viseert en kapotmaakt. Zo daar al sprake van zou zijn, dan heeft de wielersport dat over zichzelf uitgeroepen. En doping heeft al meer stukgemaakt dan dopingcontrole. Nee, waar m’n hart écht van bloedt: de dood van de nuance.

 

GELUKZAK VAN DE WEEK

Maak kennis met Boban Grncarov, fors uit de Macedonische kluiten gewassen voetballer bij Lierse SK. Hij bekleedt er de bezoldigde functie van centrale verdediger en is – hij zal het nooit hebben durven dromen – de eerste en verdiende winnaar van de fonkelnieuwe De Week Van Devriese Girl Fight Wisseltrofee! Gefeliciteerd, Boban! Als beloning mag jij vanaf nu in dit fraaie rokje voetballen! En nu maar hopen dat niemand ’m nog van je afneemt, natuurlijk! We duimen voor je! Groetjes!

Ik vond het beschamend, zoals hij daar tot tweemaal toe Felipe bij het haar trok. Beschamend, schamel en schabouwelijk. (En dan sla ik schandalig nog over.) Het was alles wat het niet hoort te zijn. 

Genadeloos moeten we zijn, met dat soort gedrag. Boban Grncarov moet niet alleen worden gestraft door de voetbalbond en zijn club, maar ook door ons. Een volk dat z’n sport prijsgeeft levert z’n ziel uit. 

 

VRAAG VAN DE WEEK

Bent u gaan kijken hoe een potvis sterft?

Ik niet. Ik kan niet goed tegen sterven. Ik word daar verdrietig van en een mens zou wel gek zijn om des ochtends in alle vroegte bij vriestemperaturen helemaal naar de kust te rijden om er zichzelf verdrietig te maken. Dat kan perfect gewoon thuis. Een muziekje volstaat.

Ik heb het eens afgestapt, die 13,5 meter. In huis, natuurlijk – ik ben niet gek, met die kou. Vervolgens probeerde ik me er vijfentwintig tot dertig ton vis bij voor te stellen. Dat is niet gelukt. Ik bleef aldoor aan die oogjes denken.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik heb het nu wel een beetje gehad, met die kou. 

Op straat zie ik enkel grimassen, in scherp gesneden koppen. Ik zie hoge schouders en strakke passen. Ik zie gestremd leven.

Het is tijd voor dooi. Dat vloeit wat vloeibaar is. Dat we dankbaar vijf graden aanvaarden, vijf graden en – vooruit maar – regen en wind. Dat de chauffageketel wat minder heldhaftig moet reutelen. Dat de auto het doet, ’s morgens vroeg. Dat je weer de straat op kunt, met je moeizame benen, met je jaren, met je lijf. Weer de straat op, naar de buren, of de winkel om de hoek, of gewoon een ommetje maken en naar een vogel kijken. Ja, het is tijd voor dooi.

From → Uncategorized

One Comment
  1. lady_ti permalink

    Met dank voor een knisperend, scherp, mooi stukje lezen op een fokxxxg vroege maandagmorgen.Tee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: