Skip to content

Column 452

March 17, 2012

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Vrouwen in jeans zijn ongelukkig.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, na bevraging van honderd vrouwen tussen 21 en 64 jaar. Meer dan de helft van de wetenschappelijk onderzochte juffrouwen en dames in kwestie die zich niet olala praline voelen, graait ’s morgens een jeansbroek uit de kast en gooit er een T-shirt of topje over heen. Méér dan de helft. Dat betekent dat minder dan de helft zich in soireejurk of mantelpakje wurmt en nóg minder dan de helft de hele dag in pyjama vegeteert. Of er onder de wetenschappelijk onderzochte vrouwen ook exemplaren zijn die niet eens de moeite nemen om zich aan te kleden en slechts gehuld in hun lichaamshaar naar de buurtwinkel strompelen, werd ons niet meegedeeld. Spijtig.

Door een speling van het lot ben ik geen wetenschappelijk onderzoeker van honderd vrouwen tussen 21 en 64 jaar geworden, doch slechts een gewone Vlaamse jongen. Die jongen leest zo’n bericht, krabt zich eens in het haar en blikt achteloos uit het raam – een mooie vrouw in jeans wandelt voorbij. Vanuit haar heupen. De jongen kijkt de heupen na en glimlacht. Alsof hij een groot geheim kent. 

 

KLEDINGVOORSCHRIFT VAN DE WEEK

Schaaksters mogen voortaan, op bevel van de Europese schaakbond, tijdens tornooien nog slechts twee knopen van hun blouse openzetten – ik meen te hebben begrepen: de twee bovenste. (Het verdient overigens aanbeveling om in de reglementswijziging tevens nauwkeurig aan te geven hoeveel knopen er aan een blouse moeten zitten en wat de maximale gemiddelde afstand tussen deze moet zijn. Je weet immers maar nooit, met al die moderne schaakblouse-ontwerpers. ’t Zijn deugnieten.)

Men kan het belang van deze beslissing niet overschatten. Immers, hoe kansloos zijn schakende mannen van de heteroseksuele overtuiging niet, als zij weer eens tegenover zo’n gedecolleteerde heks komen te zitten! Op slag vergeten zij alles. De jarenlange studie, het eindeloze inoefenen van openingen en voortzettingen en varianten daarop, de dodelijke finesses van het eindspel: in één klap weg. De mannen zitten daar, raken een paard aan en hinniken.

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Het wordt tijd dat we mensen als Roger Vangheluwe vergiffenis schenken. De man mag al geen vieringen meer voorgaan, wie zijn wij om hem ook uit de maatschappij te weren?”

Aldus sprak deze week uit haar mond Mieke Van Hecke, opperhoofd van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. Ik mag hopen dat mevrouw Van Hecke deze klanken uitstiet in haar hoedanigheid van katholieke christenvrouw en niet als eindverantwoordelijke van het grootste pedagogisch netwerk van onze gouw – vergiffenis schenken staat, voor zover ik kan nagaan, niet in de eindtermen. 

Van opleiding ben ik katholiek. Gedoopt, eerste en plechtige communie (allebei in korte broek), aktes van hoop, geloof, liefde en berouw uit het hoofd, eucharistie en biechtviering, keurig college tot m’n zeventiende – dat heeft zo z’n gevolgen: ik durf weleens, teneinde een saai feestje te redden, uitbarsten in een krachtig doch tegelijk ingetogen ‘O Hoofd Vol Bloed En Wonden’, wat er telkens weer meteen de stemming in brengt zodat wij weinige ogenblikken later uitgelaten beginnen aan de gangbang. Voor de wat oudere lezers en lezeressen onder u: de gangbang is geen traditioneel Indonesisch muziekinstrument.

Van nature ben ik een niet-weter. In die onvermijdbare hoedanigheid verbaas ik mij iedere keer weer over de stelligheid en vanzelfsprekendheid waarmee gelovigen uitspraken doen. Zij ontlenen aan hun innerlijke overtuiging een kracht waarmee zij wens tot waarheid plooien en verhaal tot wet. Hoe doén jullie dat toch, vraag ik me dan af, stiekem een beetje jaloers want het lijkt wel tovenarij en ik zou heel graag kunnen toveren. 

Dan zou ik bijvoorbeeld een wereld toveren waarin Mieke Van Hecke tot haar dood moet samenleven met Roger Vangheluwe.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: