Skip to content

Column 453

March 24, 2012

FANBRIEF VAN DE WEEK

Aan Jean-Marie Pfaff

Voormalige held ten oosten en westen van de Rijn

 

Geachte heer Pfaff,

met enige bezorgdheid heb ik kennis genomen van het feit dat U “walgt van zichzelf”. U weegt naar eigen zeggen 102 kilogram en wil vermageren tot U nog 85 weegt. Ten bewijze van Uw algehele lichamelijke en geestelijke ontreddering liet U bijgaande foto verspreiden. U hebt, voor de wat minder snellen van geest onder ons, Uw hemd losgeknoopt zodat Uw pens en hangtieten zeer zichtbaar zijn, en U trekt daarbij een gezicht alsof er op de Grote Markt van Brussel te weinig U toejuichende mensen zijn bijeengestroomd.

Kunt U, geachte heer Pfaff, niet zonder ons leven? Vreest U schielijk te overlijden van zodra U niet meer wordt herkend? Is Uw buitenkant Uw binnenkant geworden? Of is er tussen deze nooit enig verschil geweest? En: gaat het U financieel nog wel een beetje voor de wind?

U merkt het: ik zit vol vragen. Vragen die een mens zich eigenlijk niet zou hoeven te stellen. Een mens zou moeten kunnen volstaan met de herinnering aan Uw fraaie sportieve exploten en Uw toenmalige ontwapenende jeanmarieheid. Kwam er een bal, dan hield U die tegen; kwam er een tegenspeler, dan hield U die tegen; kwam er een medespeler, dan hield U die tegen. Tegenhouden was nu eenmaal Uw vak. Voor de wedstrijd zei Guy Thys: “Jean-Marie, tegenhouden!” en U knikte. U knikte ook als voor de wedstrijd Udo Lattek zei: “Jean-Marie, shtoppen!” Zo eenvoudig was dat. 

Zo eenvoudig, geachte heer Pfaff, is het niet gebleven. Het leven is een smeerlapje en neemt je te grazen terwijl je vredig staat te herkauwen. U hebt zichzelf meer dan eens moeten heruitvinden. Dat deed U voortreffelijk, door steeds maar te herhalen dat U niet veranderd was en nog altijd die eenvoudige woonwagenzoon met een voorliefde voor nederigheid en reclame-inkomsten was gebleven. Ten bewijze daarvan liet U Uw leven filmen. Geen traan, geen ongeval, geen poep op het tapijt werd ons onthouden. 

Nu interesseert de poep op Uw tapijt ons niet meer. Het volk heeft andere helden gevonden. 

Neem nu de vermaarde berenlulliefhebber Bart De Wever. Die is blijkbaar in vier maanden tijd 38 kilogram vermagerd. Ja, U leest het goed: 38 kilogram – dat is ongeveer vierhonderd berenlullen, of één Victoria Beckham. In vier maanden tijd. Gezond kan het niet zijn, maar aandacht wekt het wel. Iedereen leeft met Bart De Wever mee. Mensen zijn zelfs bereid hem hun stem te geven, in almaar toenemende mate. Hoe dunner hij wordt, hoe gewichtiger. Het valt paradoxaal genoeg te voorzien dat de Vlaamse onafhankelijkheid zal samenvallen met de totale verdwijning van Bart De Wever. 

Dat, geachte heer Pfaff, is immers ons aller lot: dat we finaal geheel en al verdwijnen en van ons slechts beeltenissen resten, en tekeningen en lichtdrukmalen en beitelwerken van steene. Het is dan ook in deze geest dat ik thans afscheid van U neem. Verzorg U en stop met walgen.

 

Uw lawijtwatcher

 

PS: Je leest, in deze West-Eurobese contreien, toch zo weinig over mensen die willen verdikken, niet?

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Er viel niet aan te ontkomen, deze week, aan de blote benen. Op tv niet, waar renners zich onvervaard in gaatjes en graskanten gooiden, op straat niet, waar jongelui en ijdeltuiten een voorschotje namen op de lange hete zomer. Kortom, voor elke perverseling wat wils.

Zelve scherm ik mijn benen af van nieuwsgierige blikken. Het zijn kantoorbenen, en dan weet je het wel: iele verbindingen tussen bekken en voet, die min of meer doen wat ze moeten en die ik des ochtends slechts matig hoor kraken – als ik er voldoende luid overheen hoest. Eerlijk: ze zijn er zo slecht aan toe, dat ik niet eens zou weten hoe mijn beste beentje voor te zetten.

Vandaar dat u het hiermee moet stellen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: