Skip to content

Column 457

April 21, 2012

PAAL VAN DE WEEK

Nee, niet wat u denkt. De mobiele flitspaal, dàt is de paal van de week.

O, wat flitste hij prachtig blauw, in het holst van de nacht, toen hij dinsdag op de versmalde snelweg de auto die me even tevoren was voorbijgereden genadeloos helder vereeuwigde: tsjàk! – het licht van het goeie ouwe peperdure flitsblokje dat je vroeger diende te gebruiken als je bij invallende duisternis een foto moest maken van twee dronken ooms en een zuursnorrige tante aan een tafel met overvolle asbakken en een veel te grote meringuetaart, diep in de troosteloze nieuwjaarsmiddag die naar zweet en porto rook.

Ik keek het prachtig blauw na en probeerde het me voor altijd te herinneren, als nooit verwelkende schoonheid. Vervolgens reed ik inwendig jubelend keurig met zeventig per uur langs de flitspaal en kon nog net de neiging onderdrukken om er even naar te wuiven.

Gek, hoe gehoorzamen soms aanvoelt als een overwinning.

 

OETLUL VAN DE WEEK

Néé, niet wie u denkt. Wel de koning van Spanje. Voor de pret in duister gezelschap olifanten en luipaarden doodschieten terwijl je volk straatarm wordt, daarbij je heup breken, je publiekelijk moeten verontschuldigen, en ’s anderendaags in de pers zien staan met welke halve hovelinge je al vijfendertig jaar de kluit belazert: gefeliciteerd en welbesteed, Juan Carlos, El Rey.

Koningen. Thuis werd er veelal schamper of smalend over gedaan – ik ben geboren in Vlaanderen –, doch in het jongenshoofd waarin ik mij toen bevond waren koningen helden. Vol verlangen bedacht ik hoe heerlijk het ongetwijfeld was om koning te zijn. Aldoor rechtschapen, immer vastberaden, dapper geboren, nobel van nature. En steevast begeerd door de maagdelijkste maagden, wier bekoorlijke aandacht evenwel moest wijken voor het algemeen belang. De vorst was er voor het volk. (Plus: hij had de mooiste kroon.)

De vorst is er niet voor het volk. De vorst is er door het volk. Het volk juicht liever voor een uitverkorene dan voor een verkozene. Het volk wil leven in een jongenshoofd.

 

KEU VAN DE WEEK

Néé, néé, néé. De keu van Luca Brecel.

De zeventienjarige Belg is dit weekend de jongste deelnemer ooit aan de eindronde van het WK snooker in The Crucible in Sheffield. Dat moet u niet onderschatten. Beelden van Brecel gaan de wereld rond – de BBC doet geen half werk –, tientallen miljoenen mensen leren hem kennen. Kortom, hij wordt in één klap zelfs bekender dan de harige tepels van Ignace Crombé.

Die bekendheid heeft Brecel nieuwe sponsors opgeleverd, las ik in de krant. Securitas en Oud-Brugge. Beveiliging en kaas – wedden dat de vraag naar Oud-Brugge straks niet bij te houden is, in Auckland, Perth en Singapore? En het is nog slechts een kwestie van tijd eer ze bij Unilever wakker schieten en Brecel sponsoren met Becel. (Kijk, kwijlende copywriters.)

Een jongen van zeventien op het wereldforum. Een jongen van bij ons. Een jongen die het maakt, zonder een halve cent subsidie. We hebben al harkiger hordelopers jarenlang legersalarissen gegund. Somtijds strompelden zij succesvol helemaal tot in Hengelo.

 

DIER VAN DE WEEK

Néé, néé, néé en néé – stop daar nu toch eens mee, met al dat gegniffel over die arme man die ook maar van vlees en bloed is en die het slachtoffer is geworden van een laffe politieke afrekening terwijl hij niets strafbaars heeft gedaan, laat staan dat er ooit één klacht tegen hem is ingediend! Het paard der Oostduinkerkse garnaalvissers, dàt is het dier van de week.

Of dacht u misschien dat onschuldige kwinkslagen en bemoedigende kneepjes worden voorgedragen als Unesco-werelderfgoed?

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Erik permalink

    Luca, naast mij het fantastische bewijs dat je uit Lanklaar weggeraakt, en ook daar doet ie het 1 jaar jonger dan ik. Ik ben alweer een record kwijt, rest nog 1 illusie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: