Skip to content

Column 460

May 12, 2012

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik had een beetje met hem te doen.Zoals hij daar o zo vrolijk stond te wezen, vorige zondag, tussen al die voetballers – terwijl hij ‘in burger’ was: veel eenzamer kun je niet worden.

Nee, op een voetbalveld hoort Romelu Lukaku een voetbalbroekje en een voetbalshirt en voetbalkousen en voetbalschoenen te dragen. Welke kleur, dat maakt niet uit. Romelu Lukaku hoort ballen toegespeeld te krijgen en zich te draaien en keren en los te rukken en op een verdediger af te stormen en voor onrust te zorgen, terwijl van de tribunes ooo’s en aaa’s het veld op rollen en aanmoedigend applaus dan wel bevrijd gejuich weerklinkt. Triest is het beeld van de speler die slechts supporter kan zijn.

Hoe pijnlijk groot was de tegenstelling met het beeld van dat andere Belgische knaapje, dat woensdagavond in een kolkend stadion meteen na affluiten juichend naar z’n ontroerde ouders liep en even later een heuse Europese beker omhoog stak terwijl duizenden fans zijn naam scandeerden – held geworden slungel.

Romelu Lukaku heeft een groot hart. Maar ik wed dat het een beetje bloedt.

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Er zijn hier homo’s.”

Aldus sprak deze week – sorry als het wat tegenvalt – ikzelf, in een digitaal bericht aan vrienden, vanop de zonovergoten Rambla Santa Mónica, alwaar ik tijdens mijn verblijf in Barcelona verzeild was geraakt omdat dat nu eenmaal zo hoort.

Er waren zelfs véél homo’s. Ze wandelden vrolijk keuvelend en wijzend rond, met de zon op hun bolletje. Je zag ze lachen, elkaar aanstotend, tedere blik. Je zag ze langs stalletjes drentelen, je zag ze foto’s maken, je zag ze verzaligd neerzijgen op een terrasje. Welkom, wit wijntje. Ik vond het heerlijk. Ze leken – op enkele geslachtelijke details na – sprekend op ons, ik en Zij Wier Naam Ik Niet Ongestraft Lichtzinnig Gebruik, zoals we daar gewillig gaar werden gekookt in die prachtige bouillon genaamd Barcelona. Mensen. Je hebt niet te kiezen. Bovendien: worden wie je bent is het allerhoogste.

Vandaar dat we niet blij genoeg kunnen zijn met wat Barack Obama deze week heeft gezegd: dat homo’s in de Verenigde Staten met elkaar moeten kunnen trouwen. (Toen ik het las, heb ik een heteroseksueel kreetje van vreugde geslaakt en een mal dansje gedaan met mezelf. Je had ze moeten zien kijken, in de supermarkt.) Of het er ook daadwerkelijk van komt, dat moeten we nog maar even afwachten – misschien na de sluiting van Guantánamo –, maar dàt hij het gezegd heeft, dat is onomkeerbaar. De machtigste mens ter wereld zegt ja. En die ja dendert oorverdovend over de planeet. Soms, als het moet, klinkt hij als een nee: nee, er bestaat niet zoiets als morele superioriteit.

Je kunt evengoed het daglicht verbieden.

 

DICHTER VAN DE WEEK

Johan Cornelis, burgervader van Nevele. Aan hem danken we de voortaan onsterfelijke regels: ‘De knopen vlogen en het heeft gekraakt. Binnen de kortste keren was je naakt.’ Respect, Cor!

De heer Cornelis is naar eigen zeggen aan het erotisch dichten geslagen “in een zotte bui op een buurtfeestje twee jaar geleden, na enkele glaasjes cava.” Dit valt toe te juichen. Tevoren beperkte hij zich ongetwijfeld tot bespiegelende verzen over smeltende sneeuw en in zachte zuchten van wind wiegende wilgenkatjes – voor de gasten op het familiefeest telkens weer het signaal om zich uit de voeten te maken.

Het is algemeen geweten dat de ware poëet met drank de taal tot zijn geliefkoosde leder looit, waaruit hij opwindende gewaadjes vervaardigt, zeer tot verrukking zijner publiek. Neem nu de befaamde 17de-eeuwse dichter Ewald Lootgieter. Die schreef ooit, na een flinke kruik wijn: ‘Wat de maagd te laat ondervond: niet al wat kwispelt is een hond.’

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: