Skip to content

Column 461

May 19, 2012

VRAAG VAN DE WEEK

En u dacht dat Griekenland problemen had?

Ach, ga toch weg.

Nee, de echte problemen situeren zich alhier te lande, die schilfer grond op de aardse puist. Weet u wat men de mensen in België aandoet? Men maakt het ze moeilijk om op Pukkelpop op dezelfde camping als hun vrienden te slapen! Is dat niet gruwelijk? 

Voor u Kofi Annan, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens én Hans Rieder belt: de hele kwestie komt erop neer dat wie tijdig een ticket koopt tijdig een plekje op een welbepaalde camping heeft, en wie iets minder tijdig een ticket koopt iets minder tijdig tevreden moet zijn met een plekje op een andere camping. De logica zelve, gezien het alweer reeds overweldigende voorverkoopsucces van het festival van Hij Die Nog Niet Zo Lang Geleden Werd Uitgescholden Voor Geldwolf.

De welpjes klagen. Veel pathetischer wordt het niet.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van Donna Summer. (Sorry, Jan Ceulemans.)

Ik beken: ik heb bij het aanschouwen van Donna Summer onreine gedachten gehad. Ik was veertien en zo gaan die dingen dan. Het ene moment zit je naar Donna Summer te kijken, het volgende moment naar Jan Ceuleers. Het ene moment danst een uitermate bekoorlijk wezen je natte dromen binnen, het volgende moment grijnst een zeer breed voorhoofd de woonkamer in. Daar zat je dan plots, geheel verlamd, wezenloos naar het zeer breed voorhoofd te kijken. Onder het voorhoofd bevond zit een bril, daaronder een neus, en dààronder weer een zuinige streep mond die zurig monotoon memoranda braakte. Nog sneller dan een gehaaste luipaard in een F16 verdwenen ze, de onreine gedachten. 

Toppop, zo heette het verachtelijke programma op die verachtelijke Nederlandse zender, waar alleen maar wansmakelijk geklede, wat zeg ik, wansmakelijk half ontklede gedegenereerden onuitstaanbaar lawaai kwamen maken, daarbij vaak kronkelend als beesten, een waar schandaal en de ondergang van de jeugd – en ze konden niet eens zingen. Zo zag althans mijn vader het. Vandaar dat hij telkens weer onverbiddelijk stipt om dertig seconden voor kwart voor acht overschakelde naar “het nieuws”. Dertig seconden voor kwart voor acht! Dan moest de top drie nog komen! De top drie! De enige reden waarvoor je keek! (Behalve Donna Summer, dan. En Suzi Quatro. En die blonde van Abba.) Je moest toch ’s anderendaags met je vrienden mee kunnen praten? Anders kon je evengoed dood op de speelplaats aankomen – je bestond toch niet. 

Terwijl ik dit schrijf knalt een ruim twaalf minuten lange versie van ‘I Feel Love’ hier door het huis. (Zelfs de weledelgestrenge heer J.S. Bach is stil.) In gedachten ben ik weer even het ventje van toen. Het ventje dat naar het wezen Donna Summer staarde en visioenen kreeg van onuitsprekelijk belangrijke daden. 

 

p.s.: geachte heer Ceulemans, U zakt dan wel met Westerlo naar tweede, maar een afscheid is dat niet. U bent niet overleden. Volgende keer beter!

 

MEMOIRES VAN DE WEEK

Hoe hard ook ik thans al uitkijk naar de memoires van Georges ‘Mister 90%’ Leekens, dan toch maar die van Jean-Luc Dehaene.

Gelezen heb ik ze nog niet, de bijna duizend bladzijden waarin de montere staatsman zijn leven heeft gewrongen, maar dat kan nog wel even wachten – hier naast mij ligt een halve meter boeken die hun ticket voor mijn hoofd al eerder hadden gekocht. De kwestie is: ik zag deze week echtgenote Celie en zoon Tom in het redelijk befaamde tv-programma Reyerslaat opduiken, teneinde naar aanleiding van de publicatie van ‘Memoires’ toelichting te verschaffen bij het zijnswezen van de ex-premier. Wat ik ervan onthouden heb? Dat presentator Lieven Van Gils Celie en Tom mocht zeggen – moést, eigenlijk.

Leuk ideetje voor de verkiezingen straks, op tv politici met hun voornaam aanspreken.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Erik permalink

    Ceulemans voor bondscoach! Kan u daar niet eens voor pleiten? Toch niet die verschrikkelijke Eric Gerets, die bij Marokko al bewijst dat hij niet met een generatie begenadigde voetballers kan werken in nationaal teamverband? Marseille ja, maar dat kon Goethals ook. En Lier is vergelijkbaar met Siint-Truiden. Gerets is Goethals, Ceuleman is Thijs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: