Skip to content

Column 467

June 30, 2012

VRAAG VAN DE WEEK

Wat zijn de rechten van studenten die een onvoldoende krijgen van een prof die zijn academisch werk deels verzint?

Ik vroeg het me meteen af, toen ik in de krant las dat de Belgische hoogleraar Dirk Smeesters is opgestapt bij de Rotterdamse Erasmus Universiteit omdat is gebleken dat hij heeft geknoeid met de resultaten van enquêtes. 

De heer Smeesters is gespecialiseerd in ‘onbewuste beweegredenen van het gedrag van mensen, in het bijzonder van consumenten.’ (Telkens als ik zoiets lees, gaat het paard in mij er spoorslags en luid hinnikend vandoor – noem het gerust een bewuste beweegreden.) In die hoedanigheid heeft hij onder meer vastgesteld dat mensen met een slordig bureau efficiënter werken. Ik wed dat de heer Smeesters een slordig bureau heeft.

Enkele bladzijden verder in de krant lees ik ‘Onderzoek Ugent: seks op jonge leeftijd is geen probleem’. Wat blijkt? Voor sommige jonge jongeren valt de eerste keer seks goed mee, voor andere niet.

Aan gindse einder stort het zich van een klif, het paard in mij.

 

WERKGROEP VAN DE WEEK

De werkgroep die zich binnen de schoot van de VRT over ‘de grenzen van humor’ zal buigen.

Rechtstreekse aanleiding voor dit belangwekkend initiatief is blijkbaar een slecht verteerde telefoonfrats van de genaamde Gunther D., een Studio Brussel-onverlaat die nietsvermoedende BV’s opbelt en ze dan genadeloos te kakken zet. (Ik vermoed dat dat kakken er te veel aan is.)

‘De grenzen van humor.’ Volgens mij worden die bepaald door de kwaliteit van de grap – een goeie grap rechtvaardigt zichzelf, voor alle andere is er de uitknop aan je toestel. Maar ik ben natuurlijk geen specialist. Vandaar dat ik enorm uitkijk naar de samenstelling van de werkgroep. Geheid allemaal specialisten. En evenveel vrouwen als mannen, evenveel kinderen als volwassenen, evenveel Rammen als Kreeften, evenveel andersvaliden als validen, evenveel dunnen als dikken, evenveel armen als rijken, evenveel doemdenkers als argelozen, evenveel royalisten als republikeinen, evenveel homo- als heteroseksuelen, evenveel dommen als slimmen, evenveel lelijkaards als schoonheden, evenveel Anderlechthaters als -supporters, evenveel gekleurden als niet gekleurden, evenveel lolbroeken als droogkloten, evenveel atheïsten als gelovigen, evenveel vegetariërs als omnivoren, evenveel doeners als denkers, evenveel stedelingen als landelijken, evenveel lavelozen als AA’ers, en evenveel mensen die dat allemaal kunnen bijhouden als mensen die dat niét kunnen. Plus Etienne Vermeersch. 

De werkgroep zal na ampel beraad tot het besluit komen dat – ik doe een gokje – humor op de openbare omroep niet kwetsend of beledigend mag zijn en dat men zich met klachten hierover kan richten tot de ombudsman (EugèneFlagey@vrt.be). Dit zal worden meegedeeld in Het Journaal. Daarna volgt een aflevering van FC De Kampioenen.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van Eenzame George, de laatste van zijn soort.

Tot nader order is de chelonoidis nigra abingdonii dus uitgestorven. Net als de dodo, de sabeltandtijger en de acila cobboldiae, zoals u weet een mariene tweekleppige uit het plioceen en het vroege pleistoceen. 

Alleen: daarvan bestaan geen beelden, van die mariene tweekleppige, rustig kleppend op de bodem van de Noordzee. Van Eenzame George wel. Eenzaam is hij door ons leven gestrompeld, in z’n eigen schildpadse versie van The Truman Show. We zagen hem eenzaam op een grasspriet kauwen, eenzaam voor zich uit staren, eenzaam nergens heen gaan. We zagen onze eigen eenzaamheid.

Met deze sombere gedachte neem ik graag afscheid van u. Afspraak over twee maanden. Tenzij ik tegen die tijd ben uitgestorven.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: