Skip to content

Column 468

September 8, 2012

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Enigszins tot mijn tevredenheid ben ik in de zomervakantie niet uitgestorven. Vooruit dus maar weer.

 

BELGISCHE KROONPRINS VAN DE WEEK

Werd u er ook zo vrolijk van, van die foto?

Het volk, zo besefte ik vol blijdschap, mag op beide oren slapen. Met zo’n vorst zitten we gebeiteld. Wat we zien, is een man die durft.

Hebt u op die schoenen gelet? Ongetwijfeld topkwaliteit maar niét geschikt voor koorddansen. Integendeel: op wereldcongressen van podologen en sportletselspecialisten wordt zulks ten zeerste afgeraden – waarna ze een boeiende diareeks laten zien van gruwelijk verminkte enkels en knieën.

Zo mogelijk nog straffer dan de vermetele schoenkeuze is natuurlijk het feit dat de kroonprins de fotografen trotseerde. Hoewel hij, mede door zijn goede genen, militaire opleiding en volgehouden inspanning, over een goed getraind lichaam en excellente reflexen beschikt, leek de kans niet denkbeeldig dat – door een calamiteit buiten zijn wil om – hij ten val zou komen, aldus de wereld een reeks hilarische dan wel ontluisterende beelden schenkend van een monarch in spe met z’n poten omhoog.

Er zijn mensen die beweren dat dit alles slechts opgezet spel was. Dat de kroonprins maar deed alsof het hem niet lukte; enerzijds om al die jongelui die stonden toe te kijken hun droom niet te ontnemen – ‘nee, je hoeft niet goed te kunnen koorddansen, als je koning wil worden’ –, anderzijds om zijn bedeesde echtgenote de kans te bieden eens op ondersteunende wijze voor het voetlicht te treden. En dat de kroonprins, als hij had gewild, op die koord zomaar enkele grand jetés had neergezet, onderwijl jonglerend met brandende fakkels.

We zullen het nooit weten. Maar dat hoeft niet. Het volk leeft van illusies.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik zou niet graag Martine Tanghe zijn. En – eer u zich boos maakt – dat bedoel ik niet letterlijk. (Let wel, dat betekent echter niet dat ik wél graag Martine Tanghe zou zijn. Ik heb ermee leren leven dat ik een Jan Devriese ben.)

Zoals de meesten onder ons ben ik geboren met een radiogezicht en een stemgeluid waartegen slechts doofheid bestand is. Anders gezegd: televisie is nooit een optie geweest. Het jongetje in mij vond dat spijtig – jongetjes wilden Eddy Merckx worden of, bij ontstentenis van een sportlichaam, Fred De Bruyne. Dat jongetje is al lang dood. 

Televisie, zo lijkt me, vreet je op, herkauwt je en spuwt je uit. Daar lig je dan, tweedimensionaal. Schier stripfiguur. Voor eeuwig gekadreerd – ook in de verwachtingen: van stripfiguren willen we nu eenmaal àlles weten. Wat ze lusten, wat ze lezen, wat ze denken, wat ze dromen. Hun grote verlangens, hun kleine kantjes, hun geheime liefde, hun kanker.

De massale aandacht voor de rentree van Martine Tanghe is eenvoudig te verklaren: we zijn genetisch gedoemd om telkens weer op zoek te gaan naar een teken van hoop. 

 

KREET VAN DE WEEK

Voorwaarts, Duivels!

Terwijl ik dit opschrijf staat het nog nul-nul, daar in Wales. (Dat hoeft niet te verbazen, want de match moet nog beginnen.) Hoewel ik vol vertrouwen ben, zit ik thans aan de bloederige botjes mijner vingertoppen te knagen – de nagels waren een voorafje. Immers: in mei heb ik in deze kolommen geschreven dat de Rode Duivels op het WK in Brazilië de kwartfinale zullen halen. Als dat niet lukt, ben ik het haasje en zal ik, teneinde aan eeuwig hoongelach te ontsnappen, immer vermomd door het leven moeten. Er is geen weg terug. Als de Rode Duivels falen, gaat dat balkje voor mijn ogen eraf.

 

Advertisements

From → Uncategorized

2 Comments
  1. Erik permalink

    Is dat wel verstandig, een balkje van een radiogezicht afhalen?

  2. Erik permalink

    Is dat wel verstandig, een balkje van een radiogezicht afhalen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: