Skip to content

Column 472

October 7, 2012

OPROEP VAN DE WEEK

Free Wally!

Ofwel leest Eddy Wally deze column niet – wat ik amper kan geloven –, ofwel trekt hij zich geen moer aan van wat ik schrijf – wat mij als rechtgeaarde fan ten zeerste zou verdrieten. Immers, gesméékt heb ik hem, eertijds in deze kolommen, om na zijn ernstige aandoening niet meer op het podium te verschijnen. Om waardig weg te blijven. Om weer Edouard Van De Walle te worden en in die ware hoedanigheid naar de meet te fietsen. Tevergeefs, zo blijkt. Eddy Wally wordt weldra enkele keren een podium opgereden, zodat de goegemeente zich met eigen ogen kan vergewissen van zijn staat van verval.

Ik zeg u: hij wordt gegijzeld.

Het Eddy Wally Liberation Front (EWLF) roept bij deze op tot een massale geheime spoedvergadering, op 14 oktober in feestzaal De Marktkramer in Prut. Aanvang 10.00 uur stipt. Programma: 10.00-11.30: verwelkoming met koffie; 11.30-12.30: brainstorming met porto; 12.30-14.00: middagmaal met soep en dessert; 14.00-14.30: toiletbezoek; 14.30-16.00: dutje; 16.00-16.30: toiletbezoek en verzorging; 16.30-17.30: koffie en taart, met gastoptreden van Marina Wally; 17.30-18.00: eed van trouw en geheimhouding, uiteenzetting ontvoeringsplan, taakverdeling, warm afscheid en heldhaftig vertrek. Deelname in de kosten: slechts 20€ pp. (inclusief gratis foto samen met zeer realistische bordkartonnen Eddy Wally.)

Mensen, meldt u in groten getale. U hebt die dag heus niks beters te doen.

 

GEDACHTE VAN DE WEEK

Dat iemand hem nu maar eens goed moest vastpakken en een halfuurtje knuffelen, of dat er anders ongelukken zouden gebeuren.

Ziedaar wat ik dacht toen ik deze week Jos Digneffe zag in het redelijk befaamde tv-programma ‘Reyers Laat’. De socialistische vakbondsvoorman kwam er vertellen over zijn vervroegd afscheid – die zevenhonderd haatmails nadat hij de treinreiziger egoïstisch had genoemd waren er te veel aan geweest. Ik overdrijf niet – ik overdrijf nooit –, maar de aanblik van de heer Digneffe trof mij als een krachtig geslingerde speer zo diep: daar zat een compleet en volstrekt moegestreden man, een man die tot het bitterste uiterste was gegaan, een man die enkel nog leefde omdat hij niet dood was. Zijn blik was dermate dof, dat mijn woonkamer verduisterde. Ziedaar, zo fluisterde ik vanwege het nachtelijk uur tegen niemand, ziedaar de leegte. Machteloos dronk ik een Rochefort 10.

Groot was dan ook mijn opluchting, toen ik enkele dagen later de heer Digneffe monter bij een barbecuestel zag staan terwijl hij schier schalks in de cameralens blikte en een tang op de weerloze worstjes gericht hield. En nee, de symboliek van het beeld ontging me niet: het vuur blijft branden – en Jos waakt over uw worstjes. Van blijdschap dronk ik een glas water.

Egoïstisch zijn we allemaal. Net daarom horen we ’t niet graag van een ander – we zeggen het liever zelf.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wilt u mij helpen?

Sinds enkele dagen ligt er, eenzaam treurend, een bal op mijn terras. Een kinderbal, door een wellicht al te uitgelaten meisje over het muurtje gewerkt – bots, bots, trap, juich, poing, oei, en nu?

Dat het kind een meisje is, weet ik uit een aandoenlijk post-itje dat in de bus stak, toen ik bij nachte thuiskwam: ‘Geachte mevrouw’, zo begon het keurig, en het eindigde netjes met ‘Julie’, doch helaas is het jammerlijk vergeten te vermelden waar het woont – geen straat, geen huisnummer. Kortom, ik ben op zoek naar een droevig meisje genaamd Julie.

Er zijn, zo vernam ik donderdag, nu meer dan één miljard Facebookgebruikers. Als u daar eentje van bent, verspreid dan alstublieft deze oproep. Ik zal u zeer dankbaar zijn, want zelve durf ik niet op Facebook – veel te veel volk.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: