Skip to content

Column 476

November 3, 2012

VRAAG VAN DE WEEK

Hebt u aangeschoven voor een handtekening?

Ik niet. Enerzijds omdat ik niet naar de Boekenbeurs ga, anderzijds omdat ik al alle handtekeningen heb die ik ooit wou: die van Eddy Merckx en die van Paul Jambers. Ik heb ooit ook de handtekening van Guy Mortier gehad, doch dat was onder een vriendelijk afwijzingsbriefje ‘dat ik zeker talent had en vooral moest blijven schrijven, maar dat ik niet diegene was waar hij nu naar zocht’ en telt dus niet mee. (Ik kan helaas niet verklappen voor welke publicatie dat was, maar het was niet voor verkiezingsdrukwerk in Antwerpen.) 

Voorts vind ik het prachtig, dat er mensen zijn die tot drie uur lang staan aan te schuiven voor een handtekening van Astrid Bryan. Mensen die urenlang gezellig samen popelen en glunderen en zweten. Tot ze finaal hun geld mogen overhandigen aan iemand die volstrekt niks te vertellen heeft en dat vrolijk vertelt. 

Ach, onnozel zijn we allemaal.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het regent en waait een beetje, en hop, acht miljoen mensen zitten zonder stroom. 

Het eerste wat ik me vanuit het veilige Vlaanderen afvroeg was: is dat goed bestuur? Laat het hier gebeuren, acht miljoen mensen zonder stroom, en voor je het weet baant in de hoofdstad een woedende massa zich onweerstaanbaar een weg naar de Wetstraat 16, alwaar even later vanuit het bovenste raam het ontzielde lichaam van de premier naar beneden wordt gegooid. We zijn een verdraagzaam volkje, maar van onze Facebook moeten ze afblijven.

Nee, echt: is dat goed bestuur? Hadden die Amerikanen al niet lang geleden een Nederlander moeten inhuren om deftige dijken te bouwen en hier en daar een extra grachtje te graven, in de plaats van het land vol te zetten met kerken en kazernes en gevangenissen en casino’s? Het is gebeurd en het zal opnieuw gebeuren. Voor tientallen miljarden dollars schade. Telkens weer. Bidden volstaat niet.

Dat is nochtans wat dezer dagen massaal wordt gedaan, in de Verenigde Staten. Men bidt erop los. Te pas en te onpas wordt het opperwezen aangeroepen. Priesters en putjesscheppers, dakwerkers en daklozen, burgemeesters en brandweerlieden, schooljuffen en schoonmakers, presidentskandidaten en presidenten: allemaal smeken ze hun zelfbedachte coach om raad en bijstand. 

Over enkele dagen wordt in de Verenigde Staten weer eens de machtigste man ter wereld verkozen. Wee het volk dat zijn lot toevertrouwt aan een denkbeeldige dijkenbouwer.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik ben blij dat ik geen kunstenaar ben.

Neem nu Jan Fabre. Dat is een kunstenaar. Hij doet dingen waar geen mens wat van snapt en vertelt daarover dingen waar geen mens wat van snapt. Kan hij het helpen? Eenzaamheid is het lot van wie zich aan de massa blootstelt.

De echte kunstenaar, zo meen ik, is dat ondanks zichzelve. Hij doet niet alsof hij is, hij is. In zijn logica is niets vreemd. In zijn logica is zelfs de totale afwezigheid van logica logisch. Kunst is het zichtbaar geworden denken. Leg dat maar eens uit.

Nee, een pretje lijkt het me niet, kunstenaar zijn. Men vermoedt altijd het andere. Dan zeg je, kunstenaar zijnde, bijvoorbeeld: “Ik heb honger.” Geen mens die eraan denkt je een boterham te geven. Iedereen vraagt zich af: “Wat bedoelt hij daarmee?” Om de honger te verdrijven neem je, kunstenaar zijnde, noodgedwongen dan nog maar een glas wijn. Waarop iedereen zich afvraagt: “Wat bedoelt hij daarmee?” Conceptconstipatie.

Wat waarheid is, en wat fabel, wat werkelijkheid is, en wat constructie: het doet er niet toe. De kunstenaar is zijn werk. De kunstenaar bekleedt zuilen met ham. De kunstenaar danst terwijl men katten in de lucht gooit. De kunstenaar gaat op een grafzerk liggen. 

De gek staart uit het raam en droomt het.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: