Skip to content

Column 480

December 1, 2012

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik vind het bijzonder spijtig dat de regering zo snel heeft toegegeven aan die boze kunstenaars.

Voor wie het zou hebben gemist omdat hij zich deze week heeft beziggehouden met onbenulligheden: de kunstenaars waren hogelijk verontwaardigd omdat zij plots niet langer vijftien doch voortaan vijfentwintig procent belasting op hun auteursrechten dienden te betalen. De kunstenaars trokken van kunstleer op sociale media, in kranten en op tv. Twee dagen later schrapte de regering de maatregel.

Ik had zo vurig gehoopt dat sommige kunstenaars uit protest tegen de maatregel gingen beginnen aan een heel lange staking.

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Hartelijk dank om er naartoe te gaan, Gilles De Coster!”

Aldus sprak deze week de befaamde televisiemaker Tom Lenaerts, in een aflevering van het fraai rond reclameblokken gedrapeerde tv-programma De Kruitfabriek. Waarna een vakkundig georkestreerd applaus weerklonk.

Ik vond het prachtig: iemand die een collega publiekelijk bedankte omdat die gewoon z’n werk had gedaan. We doen dat veel te weinig en ik stel dan ook voor dat we dat voortaan met z’n allen gaan doen. Waarlijk, ik zie het zo al voor me: verpleegsters die elkaar “Hartelijk dank om de patiënt te verzorgen!” toeschallen, politiemannen die luidkeels van elkaar afscheid nemen met een krachtig “Hartelijk dank om te flitsen!”, leerkrachten die bij het wisselen van de lesuren aan de deur van het klaslokaal uitbarsten in “Hartelijk dank om thans van mij over te nemen!”. Het verdient zelfs aanbeveling om het daar niet bij te laten en integendeel de bedanker te bedanken, zodat je finaal tot alleraardigste conversaties komt als “Hartelijk dank om deze grote bruine zak in de vuilniswagen te kieperen!” – “Hartelijk dank om mij daarvoor te bedanken!” – “Hartelijk dank om mij te bedanken voor het bedanken!” Waarna de chauffeur uit de stuurcabine springt en dit gesprek zich verheft tot de derde macht. Ja, het wordt één groot feest. Hoogmis der hartelijkheid.

En weg met dat applaus voor wie iets bijzonders doet. 

 

OPROEP VAN DE WEEK

Mensen, laat u horen! Doe mee aan de verkiezing van het Woord van het Jaar! En vermijd zo dat de genomineerde woorden anticoalitie, bankentestament, burgerstage, fantoombevoegdheid, frietchinees, jaloezietaks, miserietaks, sinterklaasregering, turtelhuisje of voedselverlies het halen!

Immers: dat zijn allemaal negatieve woorden, die louter boosheid, afgunst of onmacht oproepen. Weg daarmee. Het is, zo zeg ik u, tijd voor een positief woord. Een woord dat kracht aan elegantie paart, een woord dat zindert en zingt, een woord dat betrouwbaarheid ademt en overtuiging wekt. Het is tijd voor ‘Vincentief’. 

Ja, Vincentief, naar Vincent, zoals the artist formerly known as Q zichzelf voortaan noemt. Of – u mag kiezen – naar Kompany.

 

PARLEMENT VAN DE WEEK

Ons federaal parlement.

Zoals het daar stond mee te zingen, met dat clipje bij ‘Sing for the Climate’, ik werd er helemaal warm van. Ziedaar, zo besefte ik, een parlement dat dermate bekommerd is om het klimaat dat het spontaan in zingen uitbarst: we zitten gebeiteld. Bij sommige parlementairen was de ontroering zelfs dermate groot, dat ze niet meer in staat waren om een gelaatsuitdrukking te vertonen. In verrukking versteend.

Politici, voorzitters, premier: stop daarmee, met die nieuwe joligheid. Laat die aan scoutsmeisjes van tien en wees ernstig. Ernst is wat het volk verwacht. En, mensen, laat ons afspreken dat we het klimaat redden. Al was het maar om te voorkomen dat Nic Balthazar ooit nog zo’n lied veroorzaakt.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Erik permalink

    Laat Nic nu maar aan dat klimaat rommelen, het houdt hem van de straat, weg bij onze vrouwen en toch ook iets verder af van de regisseurssstoel. Deal?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: